Komunisté chtějí na Hradě Bobošíkovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Komunisté chtějí na Hradě Bobošíkovou!

Europoslankyně a bývalá moderátorka Jana  Bobošíková.
Europoslankyně a bývalá moderátorka Jana Bobošíková.

PRAHA (tk, bem) – První prezidentská volba je za námi. Jméno příští hlavy státu nevíme, Václavu Klausovi uniklo prezidentské křeslo o pouhý hlas. Jisté jsou ale dvě věci – politici ze sebe svým chováním udělali úplné kašpárky a volba byla nejskandálnější v historii.


Skandální volba: Prezidenta nemáme! Co bude ale dál?

Provázely ji kolapsy zákonodárců, výhrůžky smrtí, nátlaky politických stran, nechutné hádky a osočování. Navíc možná položí celou vládní koalici! Pro druhou volbu, která proběhne v pátek, se také objevují jména dalších kandidátů – komunisté by chtěli na Hradě Jiřího Dienstbiera nebo europoslankyni Janu Bobošíkovou! „Kandidaturu bych přijala,“ říká Bobošíková.

Co se všechno stalo

Pátek

> Politici se hodiny trapně hádali o to, jestli volba bude tajná, nebo veřejná.
> Šéf zelených Martin Bursík v ostrém projevu napadl Klause i ODS, což občanské demokraty rozzuřilo. Mluví dokonce o konci koalice se zelenými.
> Nakonec došlo k veřejné volbě, která byla nevýhodná pro ODS. V prvním ani druhém kole nebyl prezident zvolen. Třetí kolo neproběhlo, volba se přerušila do sobotního rána.

Sobota

> Šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinil ODS, že zfalšovala výsledky pátečního druhého kola.
> Senátorce Janě Juřenčákové (nezařazená), která volila v pátek Klause, někdo v půl dvanacté v pátek večer poslal výhružnou SMS. Její text zněl: »Už spíš ty mrcho co? Kolik ti Klaus dal? Stejně jsme ti v klubu nevěřili. Styď se a chcípni!«.
> Postupně vycházely najevo kolapsy několika zákonodárců – poslance ČSSD Evžena Snítilého, lidoveckého senátora Josefa Kalbáče. Ten přitom v pátek hlasoval pro Václava Klause, Snítilý se zřejmě zdržel hlasování. Včera už byli víceméně v pořádku.
> Původně se spekulovalo i o nemoci senátora Karla Bartáka (KDU-ČSL). Ten to ale včera vyvrátil. Nehlasoval prý proto, že nesouhlasí s veřejnou volbou. A pokud se bude hlasovat veřejně i v pátek, opět pro nikoho nezvedne ruku.
> Třetí kolo se pak na několik hodin odložilo, politici se osočovali z toho, kdo může za kolapsy zákonodárců.
> Nakonec došlo k volbě, Klaus o jeden hlas nebyl zvolen – měl 139 hlasů, Jan Švejnar 113 hlasů. Kdyby hlasoval Kalbáč nebo Barták, Klaus by uspěl.
> Komunisté se zdrželi hlasování. Dosáhli tak svého, bude druhá volba. Jsou proto označováni za vítěze volby.

Kliknutím zvětšeteJak to bude dál?

1. O Hrad se znovu utká Klaus se Švejnarem

Výsledek bude hodně záležet na způsobu volby – jestli bude tajná, nebo veřejná. O to se zase strhne boj. ODS bude po neúspěchu v první veřejné volbě prosazovat tajnou, ČSSD a další strany opak. Jedině lidovci by mohli změnit názor. Důležitou roli bude mít i šéf Sněmovny Vlček – navrhne způsob volby. Včera byl hostem Nedělní partie na Primě. Když zjistil, že v diváckém hlasování bylo 68 % lidí pro tajnou volbu, řekl: „I to je pro mě signál, jak se rozhodnout.“ V tajné volbě by určitě vyhrál Klaus, ale i ve veřejné k tomu má hodně blízko. Vždyť mu chyběl jediný hlas.
Pravděpodobnost: 60 %

Kliknutím zvětšete2. O Hrad se utká Klaus s jiným kandidátem

Jiného Klausova soupeře chtějí komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip poslal šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi jména možných kandidátů – mělo by jít o Jiřího Dienstbiera, šéfa Akademie věd Václava Pačesa, ombudsmana Otakara Motejla, europoslankyni Janu Bobošíkovou a předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. ČSSD se ale zatím drží Jana Švejnara. Pokud by se pro dalšího kandidáta našla dostatečná podpora, mohli by sociální demokraté změnit názor. Není to ale pravděpodobné. ČSSD i zeleným vyhovuje, že Švejnar je schopen získat hlasy i pravicových senátorů. Navíc není velký prostor k vyjednávání – jména kandidátů musí být známa do úterní půlnoci. A těžko si představit, že by se našel někdo, kdo by měl větší šanci na zvolení, než má Švejnar. Možná s výjimkou Jiřího Dienstbiera.
Pravděpodobnost: 25%

3. O Hrad se utká Klaus s více kandidáty

Tahle varianta by vyhovovala Václavu Klausovi. Pokud by totiž přišli komunisté s vlastním kandidátem a zároveň by šel do boje i Jan Švejnar, podpora jeho soupeřů by byla roztříštěná. To si ale komunisté i ČSSD uvědomují.
Pravděpodobnost: 15 %

4. O Hrad se utká jen Klaus

Takovéhle sny se možná zdají Mirku Topolánkovi nebo Václavu Klausovi, ale jsou rozhodně z říše fantazie…
Pravděpodobnost: 0 %

Prezidentská volba: Otázky a odpovědi

1. Kdy a jak bude probíhat druhá volba?
Začne v pátek. Možná se ale zase protáhne do více dní – pokud se strany dopředu nedohodnou o způsobu volby (tajná, či veřejná). Volit se bude opět tříkolově.

2. Co když se ani napodruhé prezident nezvolí?
Do čtrnácti dnů se uskuteční třetí volba. Když ani v ní nikdo neuspěje, vypíše se nová volba. Václav Klaus bude v úřadu do 7. března, může tak nastat i situace, že budeme bez prezidenta. V tom případě prezidentovy pravomoci přecházejí na předsedu vlády a Sněmovny.

3. Proč Klaus nevyhrál už v první volbě?
Zřejmě o tom rozhodla veřejná volba. Vyjednávači ODS a Klause měli vyjednanou podporu i od zákonodárců ČSSD či komunistů, ti si ale ve veřejné volbě netroufli pro něj zvednout ruku. Klaus také věřil, že i ve veřejné volbě ho ve třetím kole podpoří někdo z komunistů. To se nestalo a Klause to prý rozzuřilo ze všeho nejvíc. Neúčast tří zákonodárců mu také uškodila – dva z nich by pro něj určitě hlasovali. A tím pádem by vyhrál.

4. Co se stane s koalicí, když neuspěje Václav Klaus?
ODS už před volbou říkala, že Klausovo nezvolení by znamenalo konec koalice. Zelení teď navíc úplně vytočili ODS svými útoky na Klause. Koalice je tak ohrožená i v případě zvolení Klause.

5. Co bude dělat Švejnar, když se nestane prezidentem?
Možná se vrhne do politiky – buď v barvách ČSSD, nebo i jiné strany. Mluví se ale i o tom, že by mohl vstoupit do současné vlády. Buď by vystřídal Martina Bursíka na ministerstvu životního prostředí a ten by zase vyměnil Karla Schwarzenberga na pozici ministra zahraničí. Nebo by nastoupil rovnou za Schwarzenberga – o jeho konci ve vládě se spekuluje kvůli jeho zdravotním problémům nebo případnému návratu Jiřího Čunka do kabinetu. Sám Švejnar to ale popírá.

Prezidenta pořád nemáme, ale... Vláda asi padne!


Foto Aha! – David Kundrát, Martin Hykl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.