Prezidenta pořád nemáme, ale... Vláda asi padne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Prezidenta pořád nemáme, ale... Vláda asi padne!

Václav Klaus chvílemi vypadal, jako kdyby trpěl.
Václav Klaus chvílemi vypadal, jako kdyby trpěl.

PRAHA (tk, bem) – Ani včerejšek nerozhodl o tom, jakého budeme mít prezidenta. Ve třetím kole nebyl zvolen ani Václav Klaus (66), ani Jan Švejnar (55), Klausovi přitom chyběl jediný hlas! Před samotným hlasováním se ale zase děly neuvěřitelné věci.


> Řekl to Bursík i Topolánek
> Nechutná rvačka na Hradě
> Tři poslanci v nemocnici
> Další volba v pátek

Tři poslanci zkolabovali! Strany se pak navzájem osočovaly, kdo za to může. A k tomu ještě další senátorce někdo vyhrožoval smrtí...

Jestli si tedy někdo myslel, že po páteční frašce (zákonodárci se více než 10 hodin hádali o způsobu volby) bude vše probíhat civilizovaně, tak se pořádně spletl… Kliknutím zvětšeteV pátek večer přitom vše vypadalo, že včerejší třetí kolo bude snadnou záležitostí. Klaus totiž v pátečním druhém kole získal 142 hlasů a ty by mu při způsobu volby v třetím kole stačily (hlasy obou komor se sčítají). Kliknutím zvětšeteJenže včera bylo všechno jinak. Nejdříve šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinil ODS, že výsledky zfalšovala. Potom vyšlo najevo, že poslanec ČSSD Evžen Snítilý a lidovečtí senátoři Josef Kalbáč a Karel Barták zkolabovali! Všichni měli včera zdravotní potíže, a tak se nemohli hlasování zúčastnit. Kvůli následnému osočování, kdo jejich stav způsobil, se hlasování pořád prodlužovalo.

Nakonec proběhlo – Klaus při něm získal 139 hlasů, potřeboval 140. Švejnar měl 113 hlasů. Komunisté se v případě obou kandidátů zdrželi hlasování. Druhá volba proběhne následující pátek, je možné, že se ve hře objeví nový kandidát. Prosazují ho komunisté; mluví se především o Jiřím Dienstbierovi.

Co se všechno stalo:

Kliknutím zvětšete● Václav Klaus o pouhý hlas neobhájil prezidentské křeslo.
● Tři zákonodárci se zhroutili, proto nemohli hlasovat.
● Senátorce, která hlasovala pro Klause, někdo vyhrožoval smrtí.
● Klaus i Švejnar chtějí kandidovat i v druhé volbě.
● Druhá volba začne příští pátek.

Hlášky z voleb

■ „Veřejná volba nebyla volbou veřejnou vůči veřejnosti, ale proto, aby někteří předsedové stran mohli zkontrolovat své ovečky.“
Prezident Václav Klaus o veřejné volbě.
■ „Chtěli jsme, aby byla důstojná, nepodařilo se nám to.“
Premiér Mirek Topolánek o průběhu volby.
■ „Komunisté nejsou hloupí, nejsou to žádní zabetonovaní dinosauři, nepřístupní změně, která povede ku prospěchu. To mluvím o okolnostech, že se třeba změní názor vedení, třeba na Jana Švejnara, ne na Václava Klause.“
Komunistický poslanec Pavel Kováčik.
■ „Sranda by byla, kdyby třetí volba proběhla 8. března a komunisti by si nakonec zvolili Klause prezidentem na MDŽ.“
Senátor Jaroslav Kubera.
■ „Vyjednavači ODS jsou doslova nalepení na nerozhodnuté lidovce. Chodí s nimi i na záchod.“
Nejmenovaná senátorka ČSSD.
■ Jak se dívají, jestli náhodou někdo nezvedne ruku, tak mu po ní šáhnou. Jděte do prdele, všichni!
Mirek Topolánek na adresu ČSSD.

Atmosféra byla napjatá,ale sranda musí být...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePRAHA (pol) – Proč vlastně zákonodárci zkolabovali? Podle lékařů za to může stres, nedostatek tekutin a nevyspání. Což mohl být případ dvou senátorů a poslance, kteří museli náhle vyhledat lékařské ošetření a byli hospitalizováni. A přestože jde o vážnou věc, jejich absence se stala předmětem černého humoru. Ostatním zákonodárcům totiž začaly chodit žertovné esemesky nabádající k tomu, aby si dávali pozor a nechodili na červenou, aby je neporazilo auto. Nejedli neprověřená jídla, chodili ve dvojicích či dávali pozor na kluzké schody. Přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka by si pro jistotu měli nasadit neprůstřelné vesty. K vrcholům černého humoru bylo oznámení, že šéfovi pražské záchranky už došly sanitky...

Druhá volba prezidenta Jak to bude příští pátek?

● Na úvod začnou opět tahanice, jakou formou se bude volit, zda tajně, či veřejně.
● Bude se opět volit ve třech kolech.
● Pokud prezident nebude zvolen, proběhne do čtrnácti dnů třetí volba.

Skandály prezidentské volby

Kliknutím zvětšeteKolaps č.1:
Senátor Karel Barták (KDU–ČSL)

Prvním z volitelů, který »vypadl ze hry«, byl lidovecký senátor Karel Barták. Už v pátek musel vyhledat lékařskou pomoc kvůli potížím se srdcem. „Byl propuštěn do domácího léčení. Dnešní volby se neúčastní,“ řekl včera asistent Bartáka Jindřich Vedlich. Barták prý volil v prvních dvou kolech Klause.

Kliknutím zvětšeteKolaps č.2:
Poslanec Evžen Snítilý (ČSSD)

Kliknutím zvětšeteZejména jeho zhroucení vyvolalo vlnu vášní. ČSSD přišla s tvrzením, že za něj může ODS, konkrétně Ivan Langer a Zdeňka Horníková. Šéf Paroubek mával s fotkou, na které právě Langer s Horníkovou stojí v prostorech Hradu společně se Snítilým. A chvíli po tom se prý do té doby zdravý Snítilý zhroutil. ODS jakékoli nátlaky na poslance ČSSD odmítla. Horníková je prý jeho kamarádka, navštívila ho pak i ve střešovické nemocnici, kam byl převezen. Snítilý se pozdě odpoledne prý cítil lépe.

Kliknutím zvětšeteKolaps č.3:
Senátor Josef Kalbáč (KDU–ČSL)

Včera ráno normálně přišel na jednání Sněmovny. Pak se mu ale prý udělalo nevolno. Nakonec skončil na jednotce intenzivní péče v nemocnici ve Strakonicích. Je prý ve stabilizovaném stavu a brzy asi bude propuštěn domů.

Kliknutím zvětšeteVýhružná SMS
Janě Juřenčákové (nezařazená)

Kliknutím zvětšete„Někdy o půl dvanácté na mě někdo zvonil, ale já jsem na to neragovala. Pak mi přišla zpráva z čísla, které neznám,“ říká Juřenčáková. Text SMS zněl: »Už spíš mrcho co! Kolik ti Klaus dal! Stejně jsme ti v klubu nevěřili! Styď se a zdechni!«. Juřenčáková, která opravdu volila Klause, zvažuje podání trestního oznámení.

Válka ODS a zelených se naplno rozhořela - Skončí koalice?


Foto Aha! – David Kundrát a Martin Hykl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.