Hrozný porod kleštěmi: Sašence poškodili mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrozný porod kleštěmi: Sašence poškodili mozek!

Když Dáša drží svoji dceru, je šťastná. „Co ale bude dál?“ ptá se.
Když Dáša drží svoji dceru, je šťastná. „Co ale bude dál?“ ptá se.

BRNO (wer) – Dagmar Němcová (21) z Brna vypadá se svojí pětitýdenní dcerkou Alexandrou jako šťastná maminka, ale není. Sašenka má totiž trvale poškozený mozek!


Nikdo neví, zda bude mentálně zaostalá, nebo třeba »jen« skončí na vozíku... Přitom mohla být zdravá. Lékaři brněnské fakultní nemocnice zřejmě podcenili porod a byli nuceni použít porodnické kleště.

„Deset dní po termínu jsem přijela 28. prosince v sedm ráno do porodnice na vyvolání porodu,“ popisuje mladá maminka. „Dostala jsem tabletku na vyvolání porodu, pak druhou, píchli mi plodovou vodu. A stále nic. Následovaly tři kapačky a pořád se nic nedělo,“ vypráví Dagmar, u níž po celou dobu porodu byla její máma.

„Dcera se stále neotvírala, ptala jsem se porodní asistentky, jestli by nebyl lepší císařský řez. Odpověděla, že dělají všechno pro to, aby dcera odrodila přirozenou cestou. Přitom uznala, že voda je již zkažená a placenta nefunguje tak, jak by měla. Za celou dobu nepřišel doktor,“ říká Vladimíra, babička malé Saši. „Po čtvrté odpoledne se něco zvrtlo. Malé asi začal chybět kyslík, tak přišly na řadu kleště. Byl u ní primář a tři doktoři,“ říká Vladimíra.

„Cítila jsem, že ji ze mě těmi kleštěmi tahají jak z krávy tele. Několikrát jim uklouzla, tak to opakovali. Stále říkali: »je moc napravo, musíš ji dát víc doleva« a zapáčili. Než ji vypáčili, malá byla skoro mrtvá. Řekli mi, že bude retardovaná. Do dneška ještě nezaplakala, jen brouká,“ líčí hrůzné zážitky Dagmar.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteDáše ani rodině se nikdo neomluvil. Podali proto na nemocnici trestní oznámení a chtějí se i soudit. „Nejde nám o nějaké odškodnění v penězích. Chceme, ať tam s těmi kleštěmi neřádí. Přesně před rokem tam s nimi zabili při porodu chlapečka,“ dodává Vladimíra.

Nemocnice vinu nepopírá, ani nepřiznává. „V současné době je zpracováván znalecký posudek, na jehož závěry čekáme,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová.

Dagmar Němcová: Jak mi řekli, že dcera bude retardovaná...

Den porodu
„Řekli mi, že malá byla bez kyslíku a neví se, co bude dál.“
Den po porodu
„Nikdo mi nic neřekl. Ve čtyři odpoledne jsem už nevydržela, sestřička mě doprovodila na JIP, tam mi řekli, že je napojená na přístroje a spinká.“
Třetí den po porodu
„Neurolog potvrdil, že je poškozený mozek. Dvakrát Sašence vypověděly plíce. Volali mě na JIP, ať si pospíším a jdu se s ní rozloučit.“
Pátý den po porodu
„Sašenka se probrala z bezvědomí. Řekli mi, že se musíme rozhodnout, zda Sašenku dáme do ústavu nebo si ji vezmeme domů.“

Zdeňka Michalcová (47): Zabili mi vnuka!

BRNO (wer) – Ve stejné porodnici jako Dagmar, v Brně na Obilním trhu, rodila v prosinci 2006 i dcera Zdeňky Michalcové. „Lékařka použila kleště, i když dcera žádala o císařský řez. Malého Marečka s nimi zabila,“ líčí Zdeňka. „Dceři jen řekla, že porod vedla správně a že se to stává. Mareček byl přitom donošený a bez pěti deka měl čtyři kila,“ říká Zdeňka.

Rodina podala trestní oznámení na lékařku, stížnost na ministerstvo zdravotnictví a žalobu. „U soudu nám přiznali nějaké odškodné, ale od té doby se neozvali. Rozhodla jsem se proto uspořádat petici proti porodům s kleštěmi a proti špatné péči v nemocnici. Je tam nezájem o pacientky,“ dodává Zdeňka.

Ministerstvo zdravotnictví stížnost stále řeší, nyní ustanovuje novou znaleckou komisi.

Policie vyšetřuje smrt dítěte

TŘEBÍČ (ČTK) – Ze zavinění úmrtí třídenního novorozence viní jeho otec personál třebíčské nemocnice. Podal proto na policii trestní oznámení. Dítě zemřelo v pondělí na selhání několika orgánů. Nepomohl ani jeho převoz na specializované pracoviště do Brna. Třebíčská nemocnice v nedávné době čelila několika aférám. Před dvěma lety vznikla na dětském oddělení infekce, v jejímž průběhu rovněž zemřel novorozenec. V prosinci 2006 tam byli krátce po porodu dva novorozenci zaměněni.


Foto Aha! – Martin Pekárek


Zde se můžete podívat jak vypadá porod za pomocí kleští

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.