Kauza Kořistka - Topolánek.Tajné odposlechy zveřejněny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kauza Kořistka - Topolánek.Tajné odposlechy zveřejněny!

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (: ČTK)

PRAHA – Kauza Kořistka před rokem a půl zahýbala celou republikou. Během několika měsíců vyšetřování soudy povolily i tajné odposlechy. Ty však měly být zabezpečeny v trezorech a nikdo k nim neměl mít přístup.

Realita je ale jiná. Odposlech telefonu předsedy ODS Mirka Topolánka a jeho asistenta Marka Dalíka je volně přístupný na internetu!

Předloni čelila nejsilnější opoziční strana ODS podezření, že se prostřednictvím Marka Dalíka snažila uplatit Zdeňka Kořistku (USDEU) deseti miliony korun. Měl jim pomoct svrhnout vznikající kabinet Stanislava Grosse. Kořistka ale vše oznámil a na základě jeho svědectví se rozjelo vyšetřování. Během něho byly pořízeny i desítky hodin odposlechů. Ty se nyní dostaly na veřejnost. Ministr vnitra František Bublan pověřil Inspekci ministerstva vnitra, aby únik prověřila. Nemyslí si však, že by za únikem informací stál někdo z policie.

Nejvyšší státní zástupkyně nakonec stíhání zastavila jako neoprávněné. Sám Topolánek však tvrdí, že o úniku odposlechů předem věděl. Kancelář ODS tak už před dvěma týdny varovala média, že pokud se k nim odposlechy dostanou a zveřejní je, vystavují se riziku trestního stíhání. Co tedy také bylo v odposlechu?

Co zaznělo v telefonu

Topolánek: Čau, jseš doma? Já jsem na nad tím trochu přemýšlel a v každém případě stojím a padám s tebou. Jo, to je první věc. Druhá věc, ty musíš teď zjistit škody, případně řešit něco jako důslednější odstřihnutí, což nevím jak. Ale pokus se s těmi klienty jednat a případně je musíme nahradit jinde. Natvrdo, pragmaticky prostě. Hlavně to chce zachovat klid a já v žádném případě, Marku, nepřipustím ani na vteřinku, aby jsi v tom zůstal sám. Já prostě o to zas nestojím. Já jsem do toho šel s tebou. (Topolánek o tom, že chce znovu kandiovat na šéfa ODS, kterým byl v září 2005 nakonec zvolen – pozn. red.).
Dalík: Na druhou stranu, podívej se, já ti nechci kazit obrovskou…?
Topolánek: Co jako? Co jako? Jakou obrovskou? Marku, jestliže připustíme jenom na vteřinu, že můžou ti z***i uvnitř dovolit takhle odstřelit člověka blízkého předsedovi. Tak stejně nemám šanci vyhrát! Jestli krátkodobě nebo střednědobě, tak to je jedno, nemám šanci. Loutka! Nejdu do toho…***
Dalík: Ale já mám hrozný zprávy. To je šílený…
Topolánek: A to jsou jaký zas?
Dalík: Vůbec už nemůžeme mluvit. Ale teď jsem měl schůzku s Čásenským (současný šéfredaktor MF Dnes – pozn. red.), a tak jsme si to vyjasňovali.
Topolánek: Jako to, co jsou oni ochotni udělat? Nebo?
Dalík: No tak celkově, jak to celý vzniklo..
Topolánek: Jakoby že se to hraje ještě trochu jinak, jo?
Dalík: To ne, ale tak jsem to s nim probíral, jak to celý vzniklo a jak to pokračovalo…
Topolánek: Jakože je to moje chyba, jo?
Dalík: Ne, já myslím, že nebyla, já myslím, že to byla náhoda. Tys to tam řekl, a oni na základě toho začali obvolávat a všechny je poslali pryč a ten Kořistka řekl jo.
Topolánek: No tak to by udělali asi stejně…
Dalík: Ne, to nebyla tvoje chyba. Tak jsme si to probrali a nějak jsme se dohodli, že budem komunikovat. Je to docela rozumný člověk.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.