Útok na prezidentského kandidáta: Švejnar prý není profesor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Útok na prezidentského kandidáta: Švejnar prý není profesor!

Rodina Jana Švejnara
Rodina Jana Švejnara (ČTK)

PRAHA – Už v pátek se začne rozhodovat o tom, kdo se stane prezidentem – zda opět Václav Klaus (66), či uspěje Jan Švejnar (55). A před volbou se přiostřuje. Ústav práva a právní vědy totiž tvrdí, že Švejnar užívá neoprávněně titul profesor.

Už v pátek se začne rozhodovat o tom, kdo se stane prezidentem – zda opět Václav Klaus (66), či uspěje Jan Švejnar (55). A před volbou se přiostřuje. Ústav práva a právní vědy totiž tvrdí, že Švejnar užívá neoprávněně titul profesor.

Ústav práva říká, že Švejnarovo nejvyšší dosažené vzdělání je Ph. D. (doktor). V USA učí na univerzitě jako profesor, kde se takto obecně označuje učitel. V životopise v kolonce zaměstnání tedy Švejnar uvádí »profesor«. Jenže... „Toto označení profesor není stejné jako to, co pod hodností profesor známe my,“ tvrdí ředitel Ústavu práva a právní vědy Luděk Lisse s tím, že se v USA nejedná o titul udělený nastálo. „Mně to přijde jako nesmysl. Pošlete mi ten právní rozbor a pan Švejnar se k tomu zítra vyjádří,“ řekla deníku Aha! mluvčí Švejnara Klára Pospíšilová. Švejnar už měl problémy kvůli špatným údajům v životopise. Tvrdil, že je členem nominační komise pro Nobelovu cenu za ekonomii. Nebyla to pravda. Klaus je profesorem v oboru finance na VŠE.

A co budou dělat, když uspějí či neuspějí? Klaus i Švejnar mají jasno

Daniel Švejnar (26)
Pracuje v newyorské bance, zabývá se rozvojem obnovitelných zdrojů. Mezi jeho záliby patří hlavně hokej. Mluví česky, v případě tátova úspěchu ale zůstane v USA.

Laura Švejnarová (22)
V USA dokončuje vysokou školu, obor psychologie a marketing. Pokud táta uspěje, přestěhuje se sem i ona. Česky umí.

Kathy Švejnarová (57)
V případě manželova zvolení by se přestěhovala do Prahy. Vystudovaná ekonomka tvrdí, že se naučí česky – zatím umí základy. Také by jako první dáma dál pracovala, např. učila na univerzitě.

Jan Švejnar (55)
Když uspěje, vzdá se amerického občanství a postu profesora na univerzitě v USA. Opustí prý místo šéfa dozorčí rady ČSOB. Pokud neuspěje, možná se vrátí do USA. Spekuluje se ale i o jeho vstupu do české politiky. V každém případě po volbě pojede lyžovat.

Rodina Václava Klause

Václav Klaus (66)
Věří, že ve volbě uspěje. A když ne? „Zůstanu Václavem Klausem, nezmizím ze světa, když nebudu zvolen. Nebudu uražen, neemigruji a nepožádal bych o americký pas,“ řekl MF Dnes. Má prý také řadu pozvání na konference a přednášky.

Livia Klausová (63)
Ekonomka se v roli první dámy realizuje třeba na obnově Pražského hradu a v nadačním fondu. Kdyby manžel neuspěl, možná by se vrátila do dozorčích rad ČEZu nebo České spořitelny. V nich přestala působit v roce 2003, kdy se stala první dámou.

Václav Klaus ml. (38) Je ředitel soukromého gymnázia , tátu v obhájení Hradu podporuje. Má tři děti, Vojtěcha (10), Kateřinu (9) a Jakuba (5). Pro něj ani pro bratra se tátovým úspěchem či neúspěchem nic nezmění.

Jan Klaus (33)
Vystudovaný ekonom od roku 2005 pracuje na manažerském postu v ČEZu, je otcem dvojčat Barbory a Roberta (5).


Rozhovor s Janem Švejnarem v nedělní partii:

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.