Když je pot NEPŘÍTEL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Když je pot NEPŘÍTEL!

ilustrační foto
ilustrační foto (: Profimedia.cz)

Bože, to je zase hrůza! Také jste si právě sedli v tramvaji a nad vámi visí podivný chlápek, který sprchu viděl snad naposledy na Vánoce? Čelo pod huňatou čapku je celé mokré, v podpaží prosakují nažloutlé skvrny a zápach je přímo na omdlení.

Špindíra, řeknete si. Jenže až pojedete večer z práce domů, možná se budou ošklíbat ostatní nad vámi. Pocení je nezbytnou součástí života, ale také s ním jsou občas pořádné potíže. Jak pot vzniká? A proč někdy tak nepříjemně zapáchá?

V těle jsou 4 miliony potních žláz
Ve stresu vydáte až 10 litrů potu
A proč se ženy potí jinak?

Pot vylučují potní žlázy, kterých má člověk na kůži 3 – 4 miliony. Množství potu, který kůže produkuje, závisí na podmínkách. V průměru je to 0,5 litru, při horku a námaze i 10 litrů. Ženy se potí jinak než muži, mají totiž méně potních žláz, a jejich pocení je proto pomalejší.

Malé potní žlázy:Fungují u člověka už od narození. Jsou koncentrovány na pažích, chodidlech, na hrudníku a čele. Jejich celkový počet se odhaduje na dva miliony. Reagují hlavně na vnější podněty – teplo a fyzickou námahu.

Velké potní žlázy:Nacházejí se v podpaží, v oblasti genitálií a okolo prsních bradavek. Stávají se funkčními kolem osmého roku věku a pot, který se zde vytváří, obsahuje bílkoviny a mastné kyseliny. Proto je hustší, má žlutou barvu a někdy způsobuje skvrny na oblečení. Nepříjemný pach vzniká ve chvíli, kdy se bílkoviny a mastné kyseliny začnou rozkládat.

5 rad, jak zatočit se zápachem:

  • Na prvním místě je samozřejmě hygiena. Pokud se nadměrně potíte, koupel před spaním nestačí. Měli byste si udělat čas i na ranní sprchu. Střídání teplé a studené vody pokožce pomůže.
  • Dbejte na správnou životosprávu. Nadměrné pocení může způsobit i alkohol, káva, sůl, ostré koření a strava bohatá na bílkoviny. Raději si dejte syrovou zeleninu, ta je ideální.
  • Zkuste bylinky. Například šalvěj podporuje stahování potních žlázek. Pokud vypijete denně litr šalvějového čaje, mělo by se to výrazně projevit.
  • Skvělé výsledky má i užívání jablečného octa. Zkuste přidat do sklenice vody dvě lžíce jablečného octa a vypít. I hrnek jablečného octa ve vaně umí udělat zázraky.
  • Nezapomínejte na kosmetiku. Antiperspiranty snižují tvorbu potu tak, že mu zabraňují dostat se na povrch kůže, deodoranty zase redukují míru tvořícího se pachu.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.