Chřipka útočí i na očkované | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chřipka útočí i na očkované

PRAHA – Nechali jste si píchnout vakcínu proti chřipce a spoléháte na to, že neonemocníte? Chyba! Letos můžete skončit v posteli stejně jako ostatní…


Letos si dávejte pozor

Chřipkové viry totiž nad lékaři zvítězily. V Česku se objevily i takové, proti kterým je používaná vakcína neúčinná. „Dominuje kmen A,“ uvádí doktorka Martina Havlíčková. Proti němu jsou očkovaní lidé chráněni. „Stejně jako jinde v Evropě ale prokazujeme i typ B. Jedná se o nevakcinální variantu B/Florida-like,“ dodává doktorka Havlíčková. Znamená to, že i pokud jste očkováni, chřipku dostat můžete. Vakcína proti tomuto typu »béčka« ochránit neumí.

Vzhledem k počínající epidemii, zakázali už nemocnice v Chebu, Karlových Varech a Sokolově návštěvy.

Léky dětem ublíží!

PRAHA (wer) – S chřipkou nyní nejvíce stonají děti. Než s nimi jdou rodiče k lékaři, sáhnou po lécích, které srážejí teplotu. Tady by měli být podle lékařů velmi opatrní. Obyčejný acylpyrin a jemu podobné léky mohou dětem i ublížit. Mohou vyvolat tzv. Reyův syndrom, onemocnění poškozující mozek a játra! „Dochází k němu častěji v souvislosti s užíváním kyseliny acetylsalicylové jako léku proti horečce při současné infekci především chřipkou typu B. Z těchto důvodů není u dětí doporučována kyselina acetylsalicylová, ale jiné léky proti horečce,“ upozorňuje doktorka Havlíčková. To je například paralen a další léky s obsahem paracetamolu.


Autor: (wer, ČTK)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.