Bývalý policista musí za mříže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bývalý policista musí za mříže

Obžalovaní policisté u soudu.
Obžalovaní policisté u soudu. (ČTK)

PLZEŇ – U Krajského soudu v Plzni konečně padl verdikt ve třináct let staré kauze z Rokycanska. Obžalovanými byli dva policisté, Zdeněk Pihýr (41) a Jaroslav Kraft (37), kteří v roce 1994 v půl jedné v noci u Těškova na Rokycansku zastavili pomalu jedoucí automobil.

U Krajského soudu v Plzni konečně padl verdikt ve třináct let staré kauze z Rokycanska. Obžalovanými byli dva policisté, Zdeněk Pihýr (41) a Jaroslav Kraft (37), kteří v roce 1994 v půl jedné v noci u Těškova na Rokycansku zastavili pomalu jedoucí automobil. Josefa Šoltýse (†42), který měl v té době více než 2,5 promile alkoholu v krvi, vytáhli z auta, naložili do policejního vozu a při cestě na služebnu mu protrhli střeva a poranili slinivku. Na služebně pak Šoltys ztratil vědomí a i přes zásah lékařů zemřel.

Případ se u okresního soudu v Plzni řešil třikrát, vždy s osvobozujícím verdiktem pro policisty. Až počtvrté soudní znalci upřesnili dobu poranění Šoltyse. Z jejich posudku vyplynulo, že Šoltys utrpěl zranění právě v době, kdy byl s policisty v autě. Kraft ho dvakrát udeřil do břicha pevným pružným předmětem. Původně dostal Kraft tři roky vězení za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Odvolací krajský soud ale nyní délku sazby snížil. Kraft tak nakonec půjde pouze na dva roky do vězení s dozorem. Zdeněk Pihýr odešel od soudu bez trestu. „Je to hodně málo, my s tím nesouhlasíme,“ svěřila se Aha! dcera Josefa Šoltyse.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.