Heparinový vrah Petr Zelenka: Dnes začíná soud! 7 vražd + 10 pokusů = doživotí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Heparinový vrah Petr Zelenka: Dnes začíná soud! 7 vražd + 10 pokusů = doživotí?

Petr Zelenka u soudu loni 19. prosince, kdy žádal o propuštění z vazby. Den nato mu soud nevyhověl.
Petr Zelenka u soudu loni 19. prosince, kdy žádal o propuštění z vazby. Den nato mu soud nevyhověl.

HRADEC KRÁLOVÉ – Heparinový vrah Petr Zelenka (31), nazývaný také »Hyena« či »Pán smrti«, se ode dneška bude u Krajského soudu v Hradci Králové zodpovídat ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů havlíčkobrodské nemocnice. Hrozí mu až doživotní trest.

Heparinový vrah Petr Zelenka (31), nazývaný také »Hyena« či »Pán smrti«, se ode dneška bude u Krajského soudu v Hradci Králové zodpovídat ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů havlíčkobrodské nemocnice. Hrozí mu až doživotní trest.

Bývalý zdravotník údajně zabíjel pacienty ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006. Jeho vražednou »zbraní« byl heparin, lék na ředění krve. Lidé, kterým jeho nadměrnou dávku podal, vykrváceli.
Během veřejného hlavního líčení by měl senát vyslechnout více než 60 svědků. Soudce Jiří Vacek předpokládá, že jen přečtení obžaloby, tedy shrnutí zločinů, z nichž je bývalý zdravotník viněn, potrvá asi hodinu a půl. Pak dostane slovo Zelenka. Zda bude před soudem vypovídat, zatím ale není jasné.

„Já jsem mu doporučoval, aby před soudem vypovídal, protože by mohl lépe reagovat na obžalobu a také na svědky, ale řekl mi, že zatím není rozhodnutý a že se rozhodne do pondělí,“ řekl Zelenkův právní zástupce Jan Herout.

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka tvrdí, že jeho syn je ve špatném psychickém stavu a požaduje jeho klinické vyšetření. Podle posudků vyžádaných obžalobou je ale Petr Zelenka duševně zdravý a za své činy trestně odpovědný.

Ze závěrů znaleckého posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únava z práce.

Kdo je bývalý zdravotník Petr Zelenka (31)

Absolvent střední zemědělské školy. Ve zdravotnictví začal pracovat v roce 1998. Nejprve působil jako sanitář, později přešel k záchrance. Ještě ve zkušební lhůtě byl ale od záchranky propuštěn kvůli problémům s docházkou. Při práci si doplnil kvalifikaci zdravotní sestry na střední zdravotnické škole. Nemocnice v Havlíčkově Brodě ho přijala jako zdravotníka na anesteziologicko-resuscitační oddělení a krátce pracoval i jako externista u záchranky. Dva dny poté, co zemřela poslední oběť, nemocnice rozvázala se Zelenkou pracovní poměr dohodou.

Co řekl Petr Zelenka: Připadali mi jako mrtvoly
  • „Poháněla mě nedostižitelnost a jistota, že mě nikdo nemůže odhalit.“
  • „Heparin jsem těm lidem podával, abych jim pomohl. Nechtěl jsem jim ublížit. Nechtěl jsem je zabíjet.“
  • „Dělal jsem to proto, aby se něco dělo, aby byla práce a frmol kolem těch lidí.“
  • „Chtěl bych i nadále působit ve zdravotnictví,“ odpověděl soudci na dotaz, jak si představuje svou budoucnost, pokud bude propuštěn.
  • „Ti lidé byli všichni stejní, připadali mi jak mrtvoly.“
Řekli o Zelenkovi

Otec Bohumil Zelenka:

  • „Měl psychické problémy, bral deset lexaurinů denně.“
  • „Syn je ve špatném psychickém stavu, má vidiny a strach, že ho venku někdo zastřelí nebo zabije.“
  • „Náš Petr býval hodnej, slušnej a pracovitej kluk. Jak to, že šest a půl roku odváděl ve zdravotnictví dobrou práci? A všichni si ho chválili. V jeho mozku muselo něco přeskočit.“
  • „Náš Petr je citlivá a složitější nátura.“

Snacha oběti Marie Šimůnkové (†65) z Golčova Jeníkova:

  • „Já bych ho dala rozebrat na orgány, nebo bych ho na půl hodiny půjčila do každé rodiny, kterým někoho zabil.“

Psychiatrička Marta Holanová pro MF Dnes:

  • „S oběťmi neměl žádný soucit, coby extrémní egocentrik řešil jen sám sebe. Lidi kolem vnímal v podstatě už jako mrtvoly, měl jejich osud v rukou, a to mu dělalo dobře.“

Zelenkův advokát Jan Herout:

  • „I pouhý laik by poznal, že můj klient je duševně nemocným člověkem. Neustále kroutí očima. Chová se zcela nepřítomně… Je podezřívavý, kroutí se na židli a není schopen se normálně soustředit.“
Vývoj případu

Místo činu: Havlíčkobrodská nemocnice.
Doba spáchání: Květen až září 2006.
Počet obětí: 17 (7 nepřežilo). Vybíral si je náhodně. První obětí se stal František Škvařil (+68), zemřel 11. června. Poslední z jeho obětí zemřela 24. září 2006.
Vražedná zbraň: Lék na ředění krve heparin.
Odhalení série vražd: Několik úmrtí spojených se zdánlivě bezdůvodným krvácením začal v létě 2006 zkoumat primář havlíčkobrodského ARO Pavel Longin. Zjistil, že smrt způsobil heparin a odhalil možnou souvislost případů se Zelenkou.
Výpověď z nemocnice: 26. září 2006 rozvázala nemocnice se Zelenkou pracovní poměr na základě dohody. Ten odešel pracovat do nemocnice v Jihlavě.
Trestní oznámení: Nemocnice ho sepsala 13. října, policie ho obdržela 23. října. Bylo podáno na neznámého pachatele.
Zatčení Zelenky: 1. prosince 2006 přímo na jeho novém pracovišti, na chirurgickém oddělení jihlavské nemocnice.
Chtěl ven z vazby: Zelenka požádal soud o propuštění z vazby, s tím, že se ve vězení cítí psychicky špatně. Soud mu ale loni 20. prosince nevyhověl.
Motiv: Podle soudních znalců tak Zelenka reagoval na syndrom vyhoření a únavu z práce.
Obžalovací spis: 1700 stránek a další přílohy.

Kdo další byl potrestán?
  • Počátkem prosince 2006 byl odvolán ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl.
  • Srážkami z platu byl potrestán i jeden ze zaměstnanců havlíčkobrodského policejního oddělení. Podle vnitřní kontroly špatně zorganizoval práci svých kolegů, v důsledku čehož vznikla třítýdenní prodleva ve vyšetřování.

Autor: (zr)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.