Věra Zajíčková (28): Dostala jsem mrtvici, kvůli antikoncepci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Věra Zajíčková (28): Dostala jsem mrtvici, kvůli antikoncepci!

Věra Zajíčková
Věra Zajíčková (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Patříte také mezi ženy, které zrovna teď nechtějí otěhotnět, a proto pravidelně užíváte hormonální antikoncepci? Jistotu chtěla mít i Věra Zajíčková (28) z Prahy. Malá pilulka ji ale málem zabila... Dostala mrtvici!

Patříte také mezi ženy, které zrovna teď nechtějí otěhotnět, a proto pravidelně užíváte hormonální antikoncepci? Jistotu chtěla mít i Věra Zajíčková (28) z Prahy. Malá pilulka ji ale málem zabila... Dostala mrtvici!

„Ráno jsem si obouvala boty a… Mámě jsem jen stihla říct, že je mi nějak… Jak, jsem už bohužel nedořekla. Svezla jsem se k zemi, nemluvila, nemohla pohnout rukou a nohou, jen vnímala okolí,“ vzpomíná Věra na své poslední ráno, kdy byla zdravá.

A pak už šlo všechno rychle, houkající sanitka, záchranáři, nosítka, nemocnice. „Probrala jsem se až odpoledne, vůbec jsem nevěděla, kde jsem a co se se mnou děje, nemohla jsem mluvit a byla zmatená,“ líčí pocity pacienta po mozkové mrtvici Věra.

Proč ji tak mladá štíhlá žena dostala? „Hlavní roli hrála antikoncepce. Mám vrozenou špatnou srážlivost krve, gynekoložka mi ale neudělala test, když mi ji předepisovala,“ ukazuje na častou chybu gynekologů.

Věra z minuty na minutu přestala chodit, mluvit. „Po třech dnech jsem v nemocnici začala trochu vnímat, přišla logopedka a přinesla časopisy, ze kterých jsem učila děti ve školce,“ vzpomíná Věra Zajíčková, která se další půlrok učila znovu chodit. Ochrnutí pravé ruky a nohy ale zcela nerozhýbala dodnes. „Pacientka přesto měla štěstí, že se dostala rychle na specializovanou, tzv. iktovou jednotku, o záchraně života rozhodují doslova minuty,“ říká primář Jaroslav Elis z neurologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice.

Po roce nastoupila Věra zpátky do školky, kde pracovala. „Musela jsem ale dát výpověď, nemohla jsem dětem zavázat tkaničky, a hlavně nemůžete za nimi popoběhnout,“ říká Věra, která je v částečném invalidním důchodu a pracuje jako účetní. Zároveň s kamarádem po stejné nemoci založila sdružení www.ictus.cz, kde pomáhají lidem po mozkové příhodě.

Nechte se vyšetřit!
  • Neurologové varují, že antikoncepce může zvyšovat nebezpečí cévní mozkové příhody u žen v plodném věku. V Ústřední vojenské nemocnici v Praze měli i mladičkou pacientku (18).
  • Větší nebezpečí hrozí při užívání antikoncepce kuřačkám.
  • Žena by měla svého gynekologa před předepsáním antikoncepce požádat o vyšetření srážlivosti krve.
  • Cévní mozková příhoda ročně postihne asi 36 tisíc Čechů a přibližně 13 tisíc nemocných na ni zemře.
  • Mozková příhoda se přihlásí náhlou slabostí, necitlivostí a poruchou hybnosti tváře nebo horní a dolní končetiny na jedné polovině těla.
  • Pacient nerozumí běžné řeči, špatně artikuluje. Má rozmazané vidění.
  • Projevem může být i náhlá bolest hlavy, která někdy přechází ve ztuhlost krku.
  • Mozková příhoda vzniká podobně jako srdeční infarkt. Dojde k ucpání nebo porušení cévy, která vyživuje určitou část mozku.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.