Kolem Ještědu se toulá medvěd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kolem Ještědu se toulá medvěd!

V okolí Ještědu lidé prý zahlédli medvěda.
V okolí Ještědu lidé prý zahlédli medvěda.

PRAHA - Po Jizerských horách běhá medvěd! Alespoň podle svědků. Před 400 lety by to nikoho nepřekvapilo, ale teď? Medvědi už zkrátka nepatří k běžně se u nás vyskytujícím druhům. Ovšem po Česku se potuluje řada druhů, které byste tu vůbec nečekali.

Po Jizerských horách běhá medvěd! Alespoň podle svědků. Před 400 lety by to nikoho nepřekvapilo, ale teď? Medvědi už zkrátka nepatří k běžně se u nás vyskytujícím druhům. Ovšem po Česku se potuluje řada druhů, které byste tu vůbec nečekali.

Medvěd, kterého v okolí Kryštofova údolí a Ještědu vidělo asi pět lidí, se k nám možná dostal ze sousedního Polska. Možná utekl chovateli a možná si ho obyvatelé Jizerských hor jenom vymysleli. V České republice ale medvědi nejsou zase takovou raritou, jak by se mohlo zdát. Potkat je můžete třeba v Beskydech.

Na která další zvířata můžete u nás narazit a nečekali byste to? Například na hojně rozšířeného norka amerického, pravidelně u nás zimují orli mořští, v Labi a jeho přítocích se třou lososi atlantští, na Třeboňsku můžete potkat losa evropského. Vlk nebo rys už v Beskydech nikoho nepřekvapí. Zato puma, kterou před třemi lety pozorovali lidé právě na Beskydsku, asi patřila k dalším mystifikacím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.