Máte 300 milionů? Kupte si Hurvínka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Máte 300 milionů? Kupte si Hurvínka

Postavičky Spejbla a Hurvínka patří stejnojmennému divadlu. Práva na jejich hlasové nahrávky však budou brzy k prodeji...
Postavičky Spejbla a Hurvínka patří stejnojmennému divadlu. Práva na jejich hlasové nahrávky však budou brzy k prodeji...

PRAHA – Spejbl a Hurvínek, Harry Potter nebo Krteček. Cenná práva k filmům, knihám i audio nahrávkám příběhů nejen s pohádkovými postavičkami brzy změní majitele.


Blíží se totiž rozprodej zábavní skupiny Bonton, která práva k dílům vzniklým za poslední desítky let vlastní. A na kolik kompletní svět pohádek přijde? Víc než miliarda korun to prý nebude!

Supraphon se svými desítkami tisíc nahrávek hudby i mluveného slova, Albatros s nepřeberným množstvím knih pro děti a mládež i distributor filmů Bontonfilm, patřící do zábavního kolosu Bonton, čekají na prodej. A společně s nimi i práva na vydávání nahrávek Spejbla a Hurvínka, knižních příběhů o Krtkovi nebo Harrym Potterovi. „Do dvou až tří týdnů budu mít mandát k prodeji,“ řekl deníku MF Dnes menšinový majitel a zároveň organizátor prodeje Bontonu Zdeněk Kozák.

Jako první má přijít prodej Bontonfilmu, následovat bude Supraphon a Albatros. Možnými kupci by mohla být Universal Music, síť obchodů Bontonland nebo provozovatel kin Cinema City. A jaká je cena všech tří firem? „Víc než miliarda to nebude,“ doplnil Kozák.

„Přestože Bontonfilm vydělává ze všech tří firem vůbec nejvíc, nejcennější je Supraphon. Vlastní nahrávky české hudby i mluveného slova od začátku minulého století. Patří mu například i práva k nahrávkám Spejbla a Hurvínka nebo České filharmonie,“ říká mediální expert Zdeněk Minařík s tím, že prodejní cenu odhaduje až na 300 milionů korun.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová má ale z prodeje firmy obavy. „Od samého počátku, kdy začaly na deskách vycházet příběhy našich postaviček, jsme byli hlavními klienty Supraphonu. Nový vlastník může být příjemným překvapením, ale může to být i naopak. Vzhledem k tomu, že se nahrávky velice dobře prodávají, věřím, že se nové vztahy nepoškodí,“ řekla Aha! Štáchová. Samotné loutky Spejbla a Hurvínka jsou podle ní chráněny zákonem a patří pouze divadlu.

Zábavní skupina Bonton

Bonton film: distribuuje filmy do kin, vlastní práva na vydávání některých filmů na DVD.
Supraphon: vlastník obrovského množství nahrávek, například Spejbla a Hurvínka.
Albatros: knižní vydavatelství, vlastní např. práva na Krtečka nebo Harryho Pottera.


Autor: (miš)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.