Zdražovaní neskončilo! Za popelnice zaplatíme 900 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zdražovaní neskončilo! Za popelnice zaplatíme 900 Kč

PRAHA – Je to peklo! Už letos si sáhneme pořádně hluboko do kapsy, abychom zaplatili všechny poplatky za základní produkty, jako je světlo, teplo a voda. Tím to ovšem zdaleka nekončí!

 

Ministerstvo životního prostředí přišlo s rozhodnutím zvednout i poplatky za odvoz odpadů. Ty se ve většině měst zvýší až na 900 korun na osobu, což je o čtyři stovky více, než tomu bylo dříve.

Rezort pro životní prostředí chce nepopulárním krokem přinutit občany a firmy více třídit odpad a zabránit jeho hromadění na skládkách. „Chceme skládkování a spalování zdražit tak, aby bylo výhodnější odpad recyklovat,“ popsal pro MF Dnes vedoucí týmu poradců Martina Bursíka Daniel Vondrouš. Podle něj se zatím znovu zpracuje pouze pětina toho, co vyhodíme. Nový nápad ministerstva se ale nezamlouvá ani spalovnám. „Je to cesta špatným směrem, ve finále to zaplatí jen lidé,“ tvrdí Pavel Bernát z liberecké spalovny Termizo. Průměrná česká domácnost si tak peněženku provětrá opravdu pořádně!

Například čtyřčlenná rodina, která žije v domku v Praze, topí plynem a platí za odvoz odpadu, musí počítat s nárůstem ročních poplatků až o čtyři tisíce korun. Jestliže loni byly jejich náklady na bydlení ve výši 51 240 Kč, letos už to bude 55 462 Kč. A příští rok bude ještě hůř! To náklady pražské rodiny vyskočí na 59 062 Kč!

Díky neustálemu zdražování tak vzrostla míra inflace na z 5 na 5,4 procenta, což je nejvyšší nárůst za posledních šest let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.