Tvrdá realita u lékařů! - Lidi, už musíte platit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tvrdá realita u lékařů! - Lidi, už musíte platit!

Placení poplatků už se v nemocnicích a lékařských ordinacích nevyhnete. Jednou z prvních platících pacientek v jihlavské nemocnici byla důchodkyně Alena Majerová (71). Za léky a vyšetření zaplatila dohromady 120 korun.
Placení poplatků už se v nemocnicích a lékařských ordinacích nevyhnete. Jednou z prvních platících pacientek v jihlavské nemocnici byla důchodkyně Alena Majerová (71). Za léky a vyšetření zaplatila dohromady 120 korun. (pro Aha! – Lukáš Stejskal, Ivan Dostál, Petr Novotný, Věra Knedlhansová, archiv)

PRAHA – Slova pochopení, ovšem i nepřiměřené bručení a nadávky. Rozdílné reakce bylo včera možné zaslechnout v čekárnách a ordinacích praktických lékařů. Obyvatelé Česka se včera naplno setkali s tvrdou realitou: povinnými zdravotními poplatky! Jak se s nimi vypořádali? Kde vznikaly problémy? Kde šlo všechno hladce? A kolik kdo zaplatil?

Pohled pacientů

Pan Ladislav Blanka přišel ke svému lékaři v Brně na pravidelnou kontrolu tlaku a pro recept na léky. Již od dveří chrastil drobnými mincemi v kapse. „Na poplatek jsem připraven,“ hlásil s úsměvem. „Já nechodím k lékaři tak často, takže to beru víceméně jako legraci, ale myslím si, že pro moje rodiče, kteří jsou tam každý týden, to určitě nějakou tu částku z důchodu odebere.“

Kromě příkazů k hrazení poplatků se v mnoha ordinacích pacienti setkali ještě s jednou výzvou: PENÍZE SI PŘIPRAVTE PŘESNĚ!

Ve větších zdravotnických zařízeních to není problém, horší situace může nastat u praktických lékařů na vesnici, kde v blízkosti ordinace větší bankovky prostě nikde nevyměníte. „Měl jsem s sebou padesát korun. Naštěstí jsem nic neplatil, to bych se asi rozčílil, protože si jdu jen pro výsledky laboratorních testů,“ přiznal Luděk Ulč (43) v nemocnici v Plzni.

Problémy, které souvisejí s placením poplatků u lékaře, poznala i Alena Majerová (71) z Jihlavy. „Kdybych vám měla říct, co si o tom myslím, byla bych asi sprostá,“ tvrdí důchodkyně. Paní Majerová se včera vydala do jihlavské nemocnice, aby navštívila svou praktickou lékařku a nechala si předepsat léky jako obvykle.

Svůj maraton po nemocnici začala u nově instalované automatické pokladny. Ta je však pro mnoho pacientů velkou neznámou. Někteří pacienti nevěděli, jak se automat obsluhuje. A v ostravské a olomoucké fakultní nemocnici zase automaty nefungovaly. Když papír na stvrzenky začal docházet, zkroutil se a automat se zasekl.

Když paní Majerová dostala lístek, vydala se za svojí lékařkou. Pak ji čekala cesta do lékárny a další placení. Celkově na poplatcích za včerejší den zaplatila 120 korun. „Dneska když jdete do nemocnice, tak vám skoro pět stovek nebude stačit. Je to nespravedlivý,“ zlobila se paní Majerová.

O stejném tématu se koneckonců bavily i maminky u dětského lékaře v Litoměřicích. „Asi si budu muset udělat sesterský kurz, abych k lékaři už nemusela,“ říká paní Monika. Se třemi dětmi si prý bude moci dovolit návštěvu u lékaře pouze po výplatě. „V lednu a únoru nás čeká několik vyšetření. Když jsem to počítala, tak jenom za leden zaplatím 630 korun. Vůbec nechci myslet na to, kdyby děti byly opravdu nemocné a museli jsme s nimi k lékaři častěji...“ dodala.

Na Uherskohradišťsku včera zůstalo zavřených cca 60 ordinací. Praktičtí lékaři neordinovali kvůli sporům se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Pohled lékařek

ZLÍN – Nejen pacienti si zvykají na nově zavedené poplatky v ordinacích. I samotní lékaři museli včera poprvé pobrat novou zkušenost.

„To víte, že pacienti nejsou nadšeni a my koneckonců taky ne. Pro nás je občas velmi nepříjemné vysvětlovat maminkám, že musejí zaplatit poplatek i za své malinké děťátko. Na druhou stranu musím říct, že většina pacientů je velmi disciplinovaná a bez problémů zaplatí, čekala jsem, že budou větší problémy...“ popisovala Iva Gavendová, zlínská praktická lékařka pro děti a dorost.

Když ji redaktor deníku Aha! navštívil, zrovna vyšetřovala miminko Andrey Kierykové (29). „Nelíbí se mi to, dcerka dostala na Silvestra horečku, na Nový rok ráno jsme jeli na pohotovost, už tam jsme museli platit a teď znovu, za jednu nemoc by se podle mě mělo platit jen jednou,“ posteskla si paní Andrea.

Zatímco v některých nemocnicích a ordinacích již nainstalovali automaty na placení, v ordinaci Ivy Gavendové se peníze vybírají proti vystavenému příjmovému dokladu. „Někteří pacienti nemají drobné, to je problém, automat na rozměňování bankovek si ale zatím pořizovat nechceme, ještě počkáme jak rozhodne Ústavní soud, třeba poplatky zase zruší...“ doplnila Gavendová.

Manželka europoslance: Šlo to lehce

PRAHA – Jak fungují poplatky u lékařů v praxi? Poslanec ODS Milan Cabrnoch měl včera odpoledne informace z první ruky.

Od vlastní manželky, Hana Cabrnochová pracuje jako dětská lékařka na středisku v Praze 4. „Byl typický nával po svátcích,“ popsala. Jediná reakce rodičů, když je sestřička požádala o zaplacení třiceti korun, prý byla: Aha! „Byli jsme připraveni i na měnění mincí. Ale lidé chodili připravení,“ usmála se.

Pohled sestřičky

Poliklinika na největším sídlišti v republice: Prázdno, kam se podíváte...

PRAHA – Přeplěné čekárny praktických lékařů, tak jak je známe ze záběrů z minulých týdnů, mohou být na některých místech dávnou minulostí! Sami jsme se o tom přesvědčili v čekárně praktických lékařů v poliklinice na Jižním Městě (největší sídliště v republice s cca 70 tisíci obyvatel).

Křesla, která jindy bývají nacpaná k prasknutí, neboť sem spadá velká část sídliště, zela prázdnotou. „Dneska sem přišlo tak o 75 procent méně lidí než běžný pracovní den, třeba v listopadu minulého roku,“ řekla Aha! jedna ze sester polikliniky. „Nejvíce chodí starší lidé s chronickými problémy. Ke specialistům pak chodí ti, kteří byli objednáni ještě z minulého roku. Ale lidé se vrátí, toho se nebojím. Většina z nich je léky předzásobená, a tak stačí počkat, až jim dojdou,“ dodala sestřička.

I bezdomovci zaplatí

OLOMOUC – V prostorách olomoucké charity včera ráno začala naplno fungovat ordinace pro bezdomovce. Její dveře byly otevřeny sice už během prosince, až od ledna má však smlouvu s pojišťovnou.

Lidé bez vlastní střechy nad hlavou, kteří za tamním lékařem zamíří, nebudou od poplatků osvobozeni. „Pokud má klient standardní důchod, není důvod, proč by poplatky neplatil,“ řekl vedoucí azylového domu Samaritán Petr Prinz. Platit nebudou muset pouze ti, kteří prokazatelně peníze nemají. Druhá nemocnice pro bezdomovce funguje ještě v Praze.

Pohled cizince

Levněji než na Slovensku

PLZEŇ – Nejen čeští občané, také cizinci včera mířili do lékařských ordinací. A tak měli možnost porovnávat.

Například Slovák Petr Halak (24), který už několik let pracuje v Plzni. „Nedivím se poplatkům. Já jsem zvyklý ze Slovenska a musím říci, že tady je pořád levněji,“ popsal. „U nás je sice návštěva praktického lékaře za dvacet slovenských korun, pohotovost za šedesát, ale zase u zubaře se nedoplatíme. Za obyčejnou černou plombu se tam platí 1000 korun, za bílou 1500 a více,“ dodal Halak.

Otázky a odpovědi z ordinací: Kolik? Kdy? A za co?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.