Macek se porval s Rathem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Macek se porval s Rathem!

Rath (vlevo) odvrací úder! Ten přišel poté, co Mackovi řekl, že je zbabělec, když ho předtím udeřil do hlavy zezadu.
Rath (vlevo) odvrací úder! Ten přišel poté, co Mackovi řekl, že je zbabělec, když ho předtím udeřil do hlavy zezadu. (: ČT)

PRAHA – Rvačka jako vystřižená z hospody čtvrté cenové skupiny! Miroslav Macek, poradce prezidenta Václava Klause a bývalý místopředseda vlády i ODS, včera zpohlavkoval ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD)!

Ministr: »Čekal jsem, že mě napadne, ale ne zbaběle zezadu...«

Udělal to před televizními kamerami a delegáty mimořádné valné hromady České stomatologické komory. Macek se tak pomstil Rathovi za to, že o něm v médiích prohlásil, že si vzal svou současnou manželku Janu Blochovou pro peníze!

Šokovaný David Rath, který měl před zubaři obhajovat kroky ministerstva zdravotnictví, řekl pak Mackovi do očí, že je zbabělec, když na něj útočí zezadu. A Macek znovu neudržel nervy na uzdě. Oba se pak porvali ještě za řečnickým pultem, dokud je neodtrhli.

„Jak může mluvit o cti takový člověk? Když ministra zdravotnictví Ratha tak zákeřně napadl zezadu,“ kritizoval Macka premiér Jiří Paroubek. Podle něj je to důkaz vzrůstající hysterie špiček ODS před volbami. „Jestli si to chtěl s Rathem vyřídit jako chlap, tak si na něj měl počkat například na chodbě ministerstva zdravotnictví. A ne před televizními kamerami,“ dodal Paroubek.

Od rvačky, kterou vyprovokoval člen ODS Macek, dala jeho strana ruce pryč jenom částečně. „Distancujeme se od způsobu, jakým řešil svůj spor Miroslav Macek s Davidem Rathem, jakkoli pro něj a jeho ženu máme lidské pochopení a jakkoli jsme přesvědčeni, že doktor Rath ve svých osobních urážkách zachází příliš daleko,“ stojí v prohlášení ODS. Prezident Václav Klaus se k potyčce nechtěl vyjadřovat.

„Jsem ministr vlády, tedy ústavní činitel, nevím, zda se dokonce nejednalo o napadení veřejného činitele. Pokud mi právníci řeknou, že ano, tak bych to řešil přes orgány policie,“ řekl po incidentu David Rath. Mackův výpad prý očekával a varování věřil. Nečekal ale, že to udělá zezadu. Případem se zabývá policie. Pro Macka může incident skončit pokutou nebo dokonce až podmínkou.

Jak rvačka probíhala

1.
Macek: „Dovolte, než začnu moderovat, vyřídit si jednu zcela soukromou věc. Děkuji.“

2.
Macek odchází od řečnického pultu a nic netušícímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi, který sedí vedle pultíku, dá zezadu tvrdý pohlavek.
Macek: „Pan ministr Rath byl předem varován, varoval jsem ho tiskem. Je to moje ryzí soukromá záležitost. Zaslouží si to.“
Následuje pískot a potlesk. Šokovaný Rath si sbírá věci a jako by chtěl odejít. Pak se ale otáčí a vrací se k řečnickému pultu, kde stojí Macek.
Macek: „Pane ministře, vy velmi dobře víte…“ (nervózně)

3.
Rath: „Pane doktore.“ (rozrušeně) Macek nenechá Ratha dopovědět a posunkem mu naznačuje, aby mluvil na mikrofon ke všem lidem v sále.
Rath: „Pane doktore, tady to vyřizovat nebudem. Vy jste mě napadl zbaběle zezadu. Proč jste se mi nepostavil jako chlap čelem?“
Macek nesouhlasně kroutí hlavou. Rath odchází od Macka. Po dvou krocích se ale vrací zpět k mikrofonu.
Rath: „Vy jste zbabělec!“

4.
Macek okamžitě reaguje. Jeho ruka se vymrští a snaží se dát Rathovi ránu pěstí! Rath však jeho ránu vykryje a snaží se úder vrátit. To už je opravdová rvačka!

5.
Rath s Mackem jsou do sebe zaklíněni a padají pod řecnický pult. Vzápětí už ale zase stojí a perou se!

6.
Přítomní je od sebe odtrhávají. Rath s Mackem jsou oba ve střehu jako boxeři v ringu se zaťatými pěstmi. Strkanice končí bez vítěze. Macek se po chvíli vrací za řečnický pult a vysvětluje, že Ratha napadl kvůli urážce své manželky,
Macek: „Považoval jsem to za vhodné.“
Sál ho vypíská. Macek odchází, Rath sedí na místě. Krátce na to má projev. Je pobledlý a lehce nervozní, ale snaží se, aby na něm rvačka nebyla znát.

Jak to všechno začalo?

● Miroslav Macek před časem prohlásil: „Ministr zdravotnictví David Rath má vlastně smůlu. Kdyby dělal kariéru v únoru 1948, dotáhl by to se svým charakterem a se svými metodami jistě dál.“
● David Rath mu to v tisku vrátil: „Když vás kritizuje takováto etickomorální nula, tak je to spíš úsměvné... Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem, které bylo tak zhruba o dvě třetiny mladší, než je on. A byla to skutečně pohledná děvčata. A pak se najednou oženil za ty miliony. Já mu to docela přeju. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze.“ (v narážce na to, že si vzal bohatou Čechošvýcarku Janu Blochovou)
● Miroslav Macek kontroval: „Rath opravdu není malý hajzlík… Vyřeším tuto jeho invektivu tak, jak se mezi chlapy řešívá… Doufám jen, že ho potkám co nejdříve.“

Co také Macek o Rathovi dříve řekl?

● „David Rath nazval 200 000 lékařů, kteří podepsali petici za jeho odvolání, »maňásky, kteří odvedli za ODS špinavou práci«. Doufám jen, že každý z těchto »maňásků« osobně přesvědčí alespoň desítku svých rodinných příslušníků nebo pacientů, ať ve volbách kopnou ČSSD a KSČM do zadku.“
● „Ministr Rath má zvláštní vlastnost: kamkoliv šlápne, většinou je to do hovna.“
● „Jestliže se o ministru Davidovi říkalo, že je mentálně »nestandardní«, pak neexistuje slušný výraz pro označení ministra Ratha. Proti němu mi Ivan David připadá jako duševní titán. Něco tak přízemního, slizkého, mstivého, nenávistného a nehorázně pitomého, co předvádí Rath, aby pohledal.“

Macek a Rath CO JE SPOJUJE? CO JE ROZDĚLUJE?

  • SLABOST PRO ŽENY! Oba jsou vyhlášení »lvi salonů«. Rath žije s přítelkyní i manželkou, s oběma má děti. I Macek proslul jako velký Casanova.
  • BOHATSTVÍ! Macek má poradenskou fi rmu, vydělal fůru peněz na privatizaci Knižního velkoobchodu. Rath má několik domů a podíl v několika fi rmách.
  • PROFESE! Oba jsou lékaři. Macek zubař, Rath internista.
  • ČLENSTVÍ V ODS! Rath patřil mezi první členy, pak však z ODS vystoupil, když nesouhlasil s některými jejími kroky. Nyní je krátce členem levicové ČSSD. Macek zůstává členem ODS.
  • PREZIDENT KLAUS! Oba k němu mají silně vyhraněný vztah. Zatímco Macek je jeho externím poradcem a přítelem, Rath se s Klausem vzájemně »upřímně« nenávidí.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.