Na horách začíná hlavní sezona a lyžuje se všude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na horách začíná hlavní sezona a lyžuje se všude!

Vlekaři slibují na víkend skvělé lyžařské podmínky.
Vlekaři slibují na víkend skvělé lyžařské podmínky. (Profimedia.cz)

PRAHA – O víkendu se na horách rozjede hlavní lyžařská sezona. A zatímco v nížinách bude kvůli nízkým teplotám a podmračenému nebi lepší nevylézat ven, na horách bude svítit sluníčko. V lyžařských střediscích se na vánoční víkend čile připravují, většina vleků už jezdí a sjezdovky jsou zasněžené.

Téměř všechny české hory nabízejí ideální podmínky pro příznivce zimních sportů. I když v uplynulých dnech příliš nesněžilo, chladné počasí využili vlekaři k umělému zasněžování sjezdovek. Asi nejvíc sněhu leží v Jeseníkách a na krkonošských sjezdovkách v areálech Horní Mísečky – Medvědín. „Mrazy nám umožnily technicky zasněžit kritická místa spodních částí sjezdovek. Podmínky jsou ideální. K dispozici bude pět lanovek, 11 vleků a 25 kilometrů sjezdovek,“ říká ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. Pozadu nezůstávají ani jiná horská střediska. V průměru na nich leží půl metru sněhu, například Šumava nebo Jeseníky jsou také velmi vhodné pro běžkaře.

A takhle bude o Vánocích

Ani na sněhu, ani na blátě, ale spíše na ledě budou letošní české Vánoce. Celé vánoční svátky se očekává inverze – zatímco na horách si tedy užijeme teplého slunečného počasí, v nižších polohách bude zataženo a mráz.

„Nejnižší noční teploty se mají pohybovat až u 9 stupňů Celsia, později mezi dvěma a minus čtyřmi stupni, nejvyšší denní teploty budou okolo nuly,“ shodují se meteorologové. Také na Štědrý den bude mrznout, sníh lze očekávat opravdu jen ojediněle. Na Štěpána začne sněžit, teploty se budou pohybovat lehce nad nulou. Hned zkraje nového roku se na horách můžeme těšit na další sněhovou nadílku, ale teploty stoupnou až na 7 stupňů Celsia.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.