Cikáni v »čunkoboxech«, ti se mají! - Za dárky utratíme 15 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cikáni v »čunkoboxech«, ti se mají! - Za dárky utratíme 15 tisíc!

V »pavlačáku« bylo podle Lukáše Gadžora líp, tady se musí platit.
V »pavlačáku« bylo podle Lukáše Gadžora líp, tady se musí platit.  (pro Aha! – Ivan Dostál)

VSETÍN – I v kontejnerových domech na periferii Vsetína jsou Vánoce na spadnutí. Koncem loňského roku se do »čunkoboxů« přestěhovalo 36 cikánských rodin z vykřičeného hrůzného »pavlačáku« v centru města. Většina z obyvatel pobírá sociální dávky, přesto dají rodiny za dárky i 15 tisíc korun!

V kontejnerových domech ve Vsetíně, kde žijí skoro čtyři desítky cikánských rodin, vrcholí přípravy na Vánoce. Většina obyvatel nepracuje, a tak je dost času na všechny vánoční zvyky. Peče se cukroví, uklízí se a hlavně se nakupují dárky.

Ženy jsou prakticky bez výjimky doma s dětmi, pět je průměr, chlapi pracují na hůře placených, nekvalifikovaných místech, většina z nich je ale bez práce. V rodině se zpravidla i s dávkami sejde mezi 20 – 25 tisíci korun. Jenže nájem a elektrická energie odčerpají zhruba čtvrtinu. Ušetřit se tak prý nedá vůbec nic. „Nejvíc nás děsí doplatky za stále dražší elektřinu, plyn tu není, teď jsem doplácel osmnáct tisíc,“ žehrá na situaci Emil Tulej, momentálně prý nezaměstnaný. Přesto Vánoce určitě chudé nebudou, mezi místními lidmi podle něj musejí být kouzelníci. Asi desetiletá holčička už ví, že dostane MP3 přehrávač a mobilní telefon. Bráchu by potěšilo kolo, sestru počítač. „Myslím, že rodina utratí za dárky i 10 až 15 tisíc,“ odhaduje Emil Tulej. „Je tu čisto, ale hodně draho. Už to nebude takové jako dřív, děti dostanou míň dárků,“ říká naopak Dana Žigová s tím, že si netroufá odhadnout, kolik její rodina letos za Vánoce utratí. „Ale několik tisíc korun to určitě bude.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.