Unikátní bugatka - Kupte si ji za 35 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní bugatka - Kupte si ji za 35 milionů!

Takováto »bugatka« je dobrá investice. Cena těchto aut se vždy zhruba každých pět let zdvojnásobí.
Takováto »bugatka« je dobrá investice. Cena těchto aut se vždy zhruba každých pět let zdvojnásobí.  (Aha! – Radek Pecák)

PRAHA – Bugatti 57 SC Atlantik. Znalci automobilové historie vědí, že jde o naprosto unikátní automobil, kterého navíc v roce 1936 vznikly pouze tři kusy. Jeden z nich je nyní k mání v Praze. Firma zabývající se renovací a prodejem historických automobilů ho ve svém areálu na pražském Smíchově nabízí za 35 milionů korun.

Auto má pohnutou historii. Původní karosérie a mnoho dalších dílů bylo prakticky zcela zničeno při střetu s vlakem. Před deseti lety ho však ve Francii zcela zrenovovali za použití originálních dílů. Ty byly původně určeny pro další stroje z plánované šestikusové série.

Pražské auto, které je sem zapůjčeno od nizozemského majitele, je vlastně ještě docela levné. Kdyby se jednalo o skutečný originál, byla by jeho cena ještě několikrát vyšší. I tak je vlastně stejně drahé jako současně nejdražší sériově vyráběné auto světa – Veyron. Ten má mimochodem na chladiči naprosto stejné logo – Bugatti.

Na to, že tuto »bugatku« zkonstruovali před více než sedmdesáti lety, budí některé technické údaje dodnes pozornost. Například kapkovitá karosérie se skvělými aerodynamickými vlastnostmi je vyrobena z mimořádně lehkého kovu – slitiny hořčíku a hliníku. Motor má výkon 210 koní a udává autu rychlost až 200 kilometrů v hodině.

Kolik stojí další veteráni

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.