Krutá vláda zimy - Utrhla se lavina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Krutá vláda zimy - Utrhla se lavina!

Laviny jsou v horách pro lyžaře smrtelným nebezpečím.
Laviny jsou v horách pro lyžaře smrtelným nebezpečím. (Profimedia.cz)

JESENÍK – Strach obchází Jesenicko! Dva ze tří lyžařů se v sobotu nepříjemně zranili poté, co se s nimi utrhla lavina na oblíbené lyžařské trati ve Velkém kotli. Z laviny se sice dostali vlastními silami, jeden z nich však utrpěl vážné vnitřní poranění!

Lyžaři lavinu pravděpodobně utrhli poté, co se dostali při cestě z Ovčárny do Karlova do lavinového katastru. S velkým štěstím se jim podařilo z hromady sněhu vyhrabat. Pracovníci horské služby je poté ošetřili a předali záchranářům. „Šlo o dva lyžaře a jednoho snowboardistu ve věku 15 až 20 let. Jeli z Ovčárny do Karlova po cestě, kde turistická trasa není. Chtěli jet asi lesem, ale zřejmě ztratili orientaci a dostali se až na kraj kotle,“ uvedl náčelník horské služby Michal Klimeš.

Lyžaře poté zasypala lavina, která se uvolnila. Vlekla je přes skály a porost, její přesný rozsah zatím ale záchranáři neznají. „Půjdeme ji teprve měřit, zatím na to nebyl čas ani podmínky. Nedá se proto říci, jak dlouhý a široký odtrh to byl,“ doplnil náčelník horské služby. V Jeseníkách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Lavinové riziko je přitom vzrůstající, je to i kvůli novému sněhu, který v uplynulých dnech na horách napadal. Přibylo jej až 20 centimetrů.


17.12.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.