Umírám! Ještě jsem chtěla pokřtít syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Umírám! Ještě jsem chtěla pokřtít syna!

Lenka se vítá se svým synem, neviděli se měsíc...
Lenka se vítá se svým synem, neviděli se měsíc... (Aha! – Martin Pekárek)

PRACHATICE – Pohlavní zneužívání, narození jedenácti dětí, porod dcery ve stanici metra, tři roky života bezdomovce ve stanu v Praze a nyní neléčitelná rakovina konečníku. Takový osud nadělily sudičky Lence Trymlové (35) z Písku. Včera svého posledního tříměsíčního syna Románka, kterého kvůli nemoci nemohla donosit a musela porodit předčasně, nechala pokřtít v prachatickém hospicu sv. Jana, kde žije.

● Od 12 let ji zneužíval vlastní otec
● Porodila 11 dětí
● Tři roky žila ve stanu
● Zbývá jí jen několik měsíců života

Životní příběh Lenky je jen velmi těžko uvěřitelný. Co zažila tato drobná žena do svých pětatřiceti, nezažije mnoho z nás do konce života. „Můj život nebyl vůbec nic hezkýho,“ smutně se usmívá Lenka.

Lenku od dvanácti let zneužíval její vlastní otec, ten je ale nyní paradoxně jediným, kdo jí v současné chvíli zůstal. „Otec ji chodí pravidelně navštěvovat do hospicu, její máma na dopisy nereaguje,“ říká Miloslava Malíková, vedoucí plzeňské pobočky Fondu ohrožených dětí (FOD), která Lence a Románkovi koncem srpna zachránila se svými kolegy život. V době, kdy Lenka žila ve stanu jako bezdomovec, přišla těhotná do azylového domu FOD a stěžovala si na bolesti v podbřišku. „Pomohli mi dostat se do nemocnice, kde mi při vyšetření zjistili nádor v konečníku. Museli mi udělat císařský řez v osmém měsíci, aby mě mohli začít operovat a léčit,“ popisuje Lenka. „Malý Románek byl nejprve v nemocnici na jednotce intenzivní péče a potom se dostal do Klokánku v Hostivicích, kde je v péči dodnes,“ dodává Malíková. Z Hostivic také včera Románka dovezli do Prachatic za maminkou na křest a Malíková mu šla za kmotru.

Lenka porodila celkem 11 dětí. Její předposlední holčička Adélka se narodila loni v Praze v metru na stanici Kačerov. „Z prvního manželství mám děti v pěstounské péči a Románka mám v Klokánku u paní Vodičkové. Ta mě zachránila, kdybych zůstala venku na ulici, tak bych umřela i s tím malým v bříšku,“ říká se slzami v očích Lenka. Lékaři vidí její zdravotní stav velmi pesimisticky, dávají ji jen několik měsíců života... „Pokud matka nebude naživu, bude Románek sirotkem, otec není v rodném listě přiznán. Dítě se pak dostane v co nejbližší době do nové rodiny,“ říká Malíková.

Románkovu křtu včera v pravé poledne v kapli prachatického hospicu přihlíželo i několik tamních pacientů a zaměstnanců. „Bylo to nádherný, ale bude to strašné, až ho zase povezou pryč,“ říkala v tu chvíli nejšťastnější máma. „Máme ale domluveno, že sem budou jezdit. Křest musel být tady, protože nemůžu nikam jet. Dostávám pravidelně silné léky. Je tu ale výborná péče, v žádné nemocnici taková péče není, jsou to skvělí lidé,“ dodává s osudem smířená Lenka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.