Hrdina Roman (14): Tenhle kluk zachránil batole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hrdina Roman (14): Tenhle kluk zachránil batole!

Roman Ferenci byl včera odměněn za záchranu života.
Roman Ferenci byl včera odměněn za záchranu života. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Musel se rozhodnout okamžitě. Před ním byla rozvodněná Nežárka a v ní topící se dvouletý Vláďa. Roman Ferenci (14) nezaváhal. Tak jak byl – v zimním oblečení skočil do rozvodněné Nežárky. Včera byl za svůj čin odměněn cenou Michala Velíška.

Dostal Cenu Michala Velíška

„Po škole jsme se šli projít s kamarádem Petrem k řece a viděli jsme, že se Vláďa topí. Na břehu stál ještě jeden chlap, ale ten mu nepomohl,“ vypráví Roman o svém činu, který se stal před rokem..

Do vody skočil hned, bez rozmýšlení. „Umím plavat dobře, ale bunda i kalhoty mě táhly dolů. Chvíli jsem fakt myslel, že se s Vláďou oba utopíme.“ Roman nemá ve škole právě ty nejlepší známky, ale něco důležitého si z vyučování přece jen zapamatoval. A sice kurz první pomoci, který jeho škola pravidelně pořádá. „Normálně jsem mu dával umělé dýchání, tak jak nás to učili. To už tam bylo víc lidí a všichni jenom koukali. Petr mezitím běžel k tetě, ať zavolá záchranku,“ vzpomíná.

Doma dostal Roman od své matky nejdřív pořádně vynadáno. Myslela si totiž, že se procházel po ledu a spadl do vody. „Houknul jsem na ni, ať nekřičí, že jsem zachránil malýho kluka. Pak se uklidnila a udělala mi čaj,“ směje se Roman. O tom, že byl nominovaný na cenu Michala Velíška, se dozvěděl až s velkým zpožděním. „Řekla mi to teta, která mě přihlásila,“ dodává.

Velíškova cena

Cena Michala Velíška se uděluje podle televizního střihače, který byl 13. září 2005 na pražském Karlově náměstí zavražděn. „Tohle ocenění neberu jako tryznu za Michala,“ uvedla manželka zavražděného Iva, která na předávání dorazila se dcerou Valentinou (3). Když jí primátor Bém předával kytku se soustrastným výrazem v tváři, napomenula ho: „Usmívejte se na nás, my se máme dobře! Pořád nás to bolí, ale nemůžeme se trápit po zbytek života.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.