Unikátní výtvor - Keramický betlém udělala v demižonu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní výtvor - Keramický betlém udělala v demižonu!

Keramický betlém je uzavřený v demižonu.
Keramický betlém je uzavřený v demižonu. (pro Aha! – Lukáš Stejskal)

PELHŘIMOV – Zlaté české ručičky! Miloslava Vašíčková z Třeštiny u Mohelnice včera v Pelhřimově představila unikátní betlém. Jde o největší keramický betlém vložený do vinařského demižonu.

Miloslava Vašíčková už za svůj život vypálila přes dva tisíce keramických betlémů. Její poslední dílo váží úctyhodných 21,5 kg a skládá se ze tří vzájemně propojených částí. „Autorka strávila nad tímto keramickým výtvorem více než tisíc hodin a pracovat na něm začala už v březnu letošního roku. Největší problém měla s praskáním keramiky. Celý betlém jí totiž při vypalování v peci několikrát popraskal a tato definitivní verze vznikla až na šestý pokus,“ uvedl Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.

Paní Vašíčková detaily rozhodně nešetřila. Uvnitř demižonu můžete vidět 51 detailně propracovaných postaviček, mezi kterými se nachází i autorčina miniatura. „Je tam i její keramická dílna, její smečka čivav a několik kostelů z okolí Třeštiny,“ dodal Rafaj.

12.12.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.