Do Česka dorazila chřipka! Nebezpečný vir A útočí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Do Česka dorazila chřipka! Nebezpečný vir A útočí!

 (Profimedia.cz)

PRAHA – Nebezpečné chřipkové viry už dorazily do republiky! První nemocní jsou z Jihlavy, Ostravy a Prahy. Hygienici upozorňují, že pacientů bude přibývat. V Česku se totiž objevil virus typu A, který se snadněji šíří a způsobil všechny dosavadní pandemie…

Jako první onemocněly chřipkou tři děti (7, 14, 15) v Jihlavě. „Další pozitivní výtěry jsou z Prahy, kde jde o dospělého pacienta (42), a v Ostravě o devítileté dítě,“ uvádí Martina Havlíčková, šéfka referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu.

Vyhráno mají všichni očkovaní. „Izolován byl subtyp A (H1N1), který je příbuzný kmeni A, který je obsažen v očkovací vakcíně na letošní sezonu,“ dodává Havlíčková.

Očkování dokáže zabránit vzniku onemocnění u mladých osob. „U starších lidí vzniku chřipky stoprocentně nezabrání, ale výrazně zmírní její průběh a sníží počet komplikací,“ uvádí přednost protichřipkové vakcíny profesor Jiří Beran z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Chřipka se podle něj stále podceňuje. „Ze sta tisíc lidí, kteří těžkou chřipkou onemocní, dva jinak zcela zdraví lidé zemřou. Pokud pacienti zároveň trpěli kardiovaskulárním a chronickým plicním onemocněním, je úmrtí čtyřistakrát častější,“ vypočítává prof. Beran.

Virus chřipky typu A, který se v Česku nyní objevil, způsobil dosud všechny známé pandemie, při nichž po celém světě onemocněly miliony lidí. „Tento typ se snadněji šíří a způsobuje vážnější onemocnění,“ upozorňuje prof. Beran.

Nejste očkovaní?

Ochranou před chřipkou nemusí být jen očkování, ale i léky, tzv. antivirotika.

Očkovat proti chřipce se zatím může, ale jen do vypuknutí chřipkové epidemie. Jak se však mohou ochránit ti, kteří se nechtějí nechat očkovat nebo ze zdravotních důvodu nesmějí? Možným způsobem ochrany jsou léky antivirotika. „Tlumí příznaky chřipky, pokud jsou nasazeny v prvních dvou dnech choroby. A je možné je použít i preventivně jako ochranu před chřipkovým virem,“ uvádí prof. Beran.

„Antivirotika lze užívat preventivně po dobu deseti dnů, pokud se člověk setkal s někým, kdo má klasickou chřipku, nebo je možné je brát po dobu chřipkové epidemie,“ uvádí prof. Beran s tím, že pacient si antivirotika, která jsou pouze na lékařský předpis, musí hradit sám.

Jak poznáte chřipku?

Chřipka je onemocnění, které se na rozdíl od »obyčejné« virózy velmi často přihlásí z plného zdraví.

  • „Ráno po probuzení se cítíte zdraví, odpoledne vás začne bolet hlava a klouby, dostanete zimnici a během hodiny můžete mít až čtyřicítky horečky,“ popisuje rychlý nástup nemoci lékař Jan Kadleček.
  • Další typické příznaky nastupují často až druhý den. „Jde o rýmu, bolest v krku a kašel. Ten bývá nejprve dráždivý a později se mění v hlenovitý, tedy takový, kdy nemocní vykašlávají hleny. U dětí bývají v souvislosti s chřipkou častější i bolesti břicha, průjem a zvracení,“ říká Kadleček.
  • Základem léčby je klid na lůžku, a to i v době, kdy odezní horečka. „Je důležité si uvědomit, že i nekomplikovaná chřipka se za týden nevyléčí. Po odeznění akutní fáze je nutná alespoň týdenní rekonvalescence, kdy se organismus regeneruje po přestálé nemoci,“ upozorňuje doktorka Martina Havlíčková.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.