Bursíka žaluje jeho účetní: »Chce všechno hodit na mě!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bursíka žaluje jeho účetní: »Chce všechno hodit na mě!«

Martin Bursík s Jaromírem Soukupem v době, kdy byli ještě kamarádi…
Martin Bursík s Jaromírem Soukupem v době, kdy byli ještě kamarádi… (ČTK)

PRAHA – Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) má další problém. Poté, co Aha! jako první informovalo o trestním oznámení na jeho osobu kvůli krácení daní z pronájmu lukrativního domu v centru Prahy, začala jeho firmu Ecoconsulting vyšetřovat policie. A teď bude mít navíc ministr na krku asi i žalobu. Tu chce podat Bursíkův bývalý účetní a exnáměstek ministerstva školství Jaromír Soukup.

Bursík totiž právě jeho nepřímo označil za autora anonymního policejního udání. Soukup donedávna vedl účetnictví v jeho firmě. „Daňovým poradcem a účetním byl po celou dobu mého podnikání až do září 2006 Jaromír Soukup, který měl plnou moc před finančním úřadem,“ vzkázal Bursík z Bali, kde se účastní konference o klimatu.

To ale pořádně dopálilo Soukupa, který chystá na Bursíka žalobu. „On to chce všechno hodit na mě. Ale je to hloupost. Já jsem mu ty smlouvy nepsal a neurčoval ani ty ceny. Bylo jen na něm, jak vysokou cenu si určí za nájem. Zvažuji proto na něj žalobu,“ řekl Aha! Soukup, který se s Bursíkem rozešel poté, co tlačil na tehdejší ministryni Kuchtovou, aby ho odvolala. Anonym v trestním oznámení upozorňuje, že Bursík s bratrem pronajali svůj dům (barokní palác na Malé Straně za 350 milionů korun) své firmě Ecoconsulting za velmi nízké nájemné. Zisk z nájmu pak podléhal dani 32 %. Firma pak prostory dále pronajímala za vysoké ceny, které danila 22 %. Právě rozdíl 10 % (mohlo jít o miliony) měl být tím daňovým únikem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.