Na Ukrajině se zřítilo letadlo: Pět Čechů zemřelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Na Ukrajině se zřítilo letadlo: Pět Čechů zemřelo!

Letoun Beechcraft C-90 je prý velmi spolehlivý.
Letoun Beechcraft C-90 je prý velmi spolehlivý. (Jet)

HRADEC KRÁLOVÉ/KYJEV – Výbuch na palubě a pád z výšky 2,5 kilometrů. Na Ukrajině se včera odpoledne zřítilo malé letadlo mířící z Hradce Králové do Kyjeva.

Výbuch na palubě a pád z výšky 2,5 kilometrů. Na Ukrajině se včera odpoledne zřítilo malé letadlo mířící z Hradce Králové do Kyjeva. Nikdo z cestujících nepřežil, havárie si vyžádala pět obětí. Všichni lidé na palubě letounu Beechcraft C-90 byli Češi.

Tragédie! Pět Čechů včera zahynulo při havárii malého letadla těsně před přistáním. Letadlo značky Beechcraft C-90 odstartovalo po 13.30 hodině z letiště v Hradci Králové a o tři hodiny později mělo dosednout na letišti Žuljany v Kyjevě. „Na palubě se nacházel zástupce české společnosti Minib pan Novák, narozený v roce 1958, jeho žena narozená v roce 1962, další žena narozená v roce 1973 a dva piloti,“ řekla mluvčí ukrajinského Státního leteckého úřadu Natalija Aljušinová. Miloš Novák a jeho žena Zuzana jsou podle obchodního rejstříku majiteli společnosti Minib, která vyrábí například topné a teplovodní konvektory. „Šlo o soukromý let. Při odbavení na letišti v Hradci Králové bylo vše v pořádku,“ doplnil Daniel Tuček z hradeckého letiště.

Letadlo podle něj mělo německou imatrikulaci, což znamená, že jej provozovala německá společnost. Vlastníkem letadla ale podle Tučka byla zřejmě společnost Fun Air z Karlových Varů. Právě ta letos svůj letecký park rozšířila o stroj Beechcraft C-90 s německou imatrikulací. Přeregistrován a zapsán do českého leteckého rejstříku měl být letoun až v roce 2008. Majitele společnosti Miroslava Jägera nebylo možné kontaktovat, jeho telefon se hlásil jako nedostupný. Podle Tučka z hradeckého letiště byl Jäger s největší pravděpodobností na palubě jako jeden z pilotů.

Stroj se z dosud nejasných příčin zřítil ze zhruba 2,5 kilometrů na pole u kyjevského silničního okruhu, jen 300 metrů od letiště, a začal hořet. Nad Kyjevem v době neštěstí byla hustá mlha, svědkové prý však na obloze viděli výbuch. Na místě neštěstí celou noc pracovalo přes sto záchranářů, ti prohledávali i budovu, kterou letadlo zničilo. Nikdo na zemi však nebyl zraněn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.