Tady někdo zešílel! Navrhované platby u zubaře: Rovnátka: 100 000 Kč! Plomba: 900 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tady někdo zešílel! Navrhované platby u zubaře: Rovnátka: 100 000 Kč! Plomba: 900 Kč!

Gábina (16)
Gábina (16)

PRAHA – Krásné a rovné zuby budou možná už brzy v Česku výsadou jen bohatých. Česká stomatologická komora (ČSK) prosazuje, aby dospělí pacienti od roku 2009 platili plnou cenu za plomby, čištění kanálků, či za zubní rovnátka.

Krásné a rovné zuby budou možná už brzy v Česku výsadou jen bohatých. Česká stomatologická komora (ČSK) prosazuje, aby dospělí pacienti od roku 2009 platili plnou cenu za plomby, čištění kanálků, či za zubní rovnátka. Např. u rovnátek teď platíme jen za materiál, vše ostatní hradí pojišťovna. Módní fixní rovnátka, o které se dospívající dívky doslova perou, teď přijdou pacienta na 7000 až 15 000 Kč. Pokud by ale návrh komory odkleplo ministerstvo zdravotnictví, přišlo by od ledna 2009 srovnání chrupu až na 100 000 Kč! A plomby až na 900 Kč! Navíc tohle má být teprve první krok. V budoucnu by měly za tohle vše platit i děti!

„Ortodontisté (zubaři, kteří rovnají chrup) nepovažují u pacientů nad 18 let srovnání zubů za léčbu, ale za kosmetickou úpravu – proto chtějí, aby si všechno platili hotově. Kromě toho volají po dorovnání cen s cenami v Evropské unii,“ řekl deníku Aha! člen představenstva České stomatologické komory Pavel Trojan. To samé chtějí zubaři i u plomb a čištění kanálků.

Odborníci ale už teď varují: „Ortodontická léčba je náročná a trvá až tři roky. Celkové náklady se mohou vyšplhat až na 100 000 korun. Mnozí rodiče si tak budou muset rozmyslet, jestli si koupí auto, nebo nechají dítěti srovnat zoubky.“ A co na to ministerstvo zdravotnictví? „O návrhu ČSK budeme teprve diskutovat. Je ale faktem, že v Česku pojišťovny doplácejí ve srovnání s Evropou na péči nejvíce,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Gábina (16): Rovnátka nosím kvůli klukům...

Co na případné razantní zdražení rovnátek říká studentka z Prahy Gábina Koutná (16), která je sama už teď nosí? „To je nějakej fór, ne? Naši by určitě nemohli utratit za moje rovnátka desítky tisíc korun,“ říká Gábina. Ty její vyšly na 7000 Kč. Fixní rovnátka se skládají z kovových kroužků, nasazených na zadních zubech, a zámečků, které jsou nalepeny vepředu na sklovinu zubů. Do kroužků a zámečků se upevní drátek, který zubař při každé návštěvě přitáhne. Gábina taková rovnátka nosí už přes rok.

„Chci mít pěkné zoubky, abych se líbila klukům. Navíc jsem už vyzkoušela, že se v nich dá i líbat,“ směje se Gábina a pak dodá: „Bylo by hrozný, kdyby holky nemohly nosit rovnátka jen proto, že to stojí moc peněz.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.