Kdo bral za socialismu nejvíc? Horníci, svářeči, vojáci! A kolik mají teď? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kdo bral za socialismu nejvíc? Horníci, svářeči, vojáci! A kolik mají teď?

Platy horníků za minulého režimu patřily mezi nejvyšší. Dnes jen o něco převyšují celostátní průměr.
Platy horníků za minulého režimu patřily mezi nejvyšší. Dnes jen o něco převyšují celostátní průměr. (ČTK)

PRAHA – Jóó, to byly časy. Takhle asi dnes vzpomínají horníci nebo slévači na své mzdy před listopadem 1989. Jejich průměrné mzdy za socialismu patřily k nejvyšším (pominemeli »neoficiální« příjmy zelinářů, řezníků, komunistických papalášů či veksláků) a výrazně překračovaly průměrnou mzdu.

Jóó, to byly časy. Takhle asi dnes vzpomínají horníci nebo slévači na své mzdy před listopadem 1989. Jejich průměrné mzdy za socialismu patřily k nejvyšším (pominemeli »neoficiální« příjmy zelinářů, řezníků, komunistických papalášů či veksláků) a výrazně překračovaly průměrnou mzdu.

Třeba v Příbrami, kde byly uranové doly, dodnes v restauracích vzpomínají na bujaré oslavy horníků vždy po výplatě. Někteří si tehdy prý vydělali i kolem 12 000 korun, tedy víc než ministr. „Jednou třeba špunty ze šampaňského sestřelovali křišťálový lustr – a když ho rozbili, bez mrknutí oka vysázeli dvacet tisíc,“ vzpomíná recepční jednoho z příbramských podniků. Havíři měli i další výhody – ubytování zdarma, rekreace gratis apod. Dnes jejich platy mnohdy dosahují jen průměru…

Průměrný plat

v roce 1989 - 3100 Kč
v roce 2007 - 21 470 Kč (6,9x víc)

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.