Pendolino vykolejilo! Někdo nařízl kolej! Škoda 25 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pendolino vykolejilo! Někdo nařízl kolej! Škoda 25 milionů

Rychlovlak vykolejil nedaleko Dolních Počernic kvůli zlomené kolejnici.
Rychlovlak vykolejil nedaleko Dolních Počernic kvůli zlomené kolejnici.

PRAHA – Šok zažili cestující, kteří jeli v sobotu rychlovlakem Pendolino z Prahy do Ostravy. Ten nedaleko Dolních Počernic vykolejil. Mimo koleje se ocitlo sedm vozů soupravy. Šlo o sabotáž! Někdo zřejmě nařízl kolej!


Škodu na pendolinu odborníci odhadují až na 25 milionů korun.

K nehodě došlo v sobotu deset minut před polednem. „Uslyšeli jsme strašnou ránu, vlak se zakymácel. Pak začal vagon tak divně poskakovat a drhnout. Oknem jsme viděli jiskry, valil se šedivý kouř a všude byl smrad. V tom zápachu se nedalo vydržet, také jsme nevěděli, jestli nezačne něco hořet,“ líčila Aha! začátek nehody jedna z cestujících. Vlak podle ní zastavil až po chvíli kodrcání. Nikdo z asi 150 cestujících nebyl zraněn.

Kliknutím zvětšete„Je to úsek, na kterém dříve došlo k sabotážím, nařezání kolejí a tak podobně. Na patce koleje byl nalezen opracovaný řez, celá kolejnice nyní poputuje do výzkumného ústavu na podrobné prozkoumání,“ uvedl Ondřej Kubala, mluvčí Českých drah.

„Pravděpodobnou příčinou nehody je lom na kolejnici,“ uvedl pro Aha! Jan Kučera z Drážní inspekce. Zda ji někdo úmyslně nařízl, není jisté. Sabotáž ale zatím nelze vyloučit. Případem se zabývá policie. Kriminalisté zahájili trestní řízení proti neznámému pachateli kvůli podezření z obecného ohrožení. Kliknutím zvětšeteOdborníci nevylučují ani to, že kolizi mohla napomoci zanedbaná údržba pendolina. Kliknutím zvětšeteTo ale mluvčí Českých drah odmítá. Rychlovlak podle něj dostal před dvěma měsíci nové podvozky i kola.

Dostat pendolino zpět na koleje se podařilo železničářům společně s hasiči až včera půl hodiny po půlnoci. Pak bylo odtaženo do depa. „Prohlédnou ho odborníci, aby zjistili nutný rozsah oprav,“ objasnil Kubala.

Na opravu kolejí byla již podle Kubaly povolána stavební firma. Přijde zhruba na 100 000 korun.


Autor: VÁCLAV NEKVAPIL, SAŠA VETKOVSKÁ
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.