Jaroslav Kaňa (48): Tenhle méďa mi chtěl ukousnout nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jaroslav Kaňa (48): Tenhle méďa mi chtěl ukousnout nohu!

Medvěd Tom před lety málem připravil Jaroslava o život. Dnes už mezi člověkem a zvířetem panuje přátelství.
Medvěd Tom před lety málem připravil Jaroslava o život. Dnes už mezi člověkem a zvířetem panuje přátelství.

Už jste byli někdy na návštěvě u někoho, kdo má doma medvědy? Možná by vám to ani nepřišlo jako dobrý nápad, vždyť hrůzu dokáže mnohdy nahnat větší pes, natož statný huňáč s mohutnými zuby.


Teď už jsme kamarádi

A popravdě – ani ho nemusíte od vrátek vidět, na to, abyste na prahu zkameněli, stačí jen zaslechnout jeho řev. Pokud byste v domě Jaroslava Kani (48) na Lounsku přece jen přemohli strach a šli dál, čeká vás další překvapení. Kromě medvědů k vám přispěchá i lev vážící dva metráky. I když z něj jde skutečný strach, byl to právě jeden z medvědů, kdo Jaroslava málem připravil o život…

Medvěd mě chtěl zabít

Lev Leon je rád středem pozornosti, a tak občas žárlí na dva huňáče, osmnáctileté syrské medvědy Toma a Jerryho. Z klecí na dvoře na sebe vidí a snášejí se zatím bez problémů. Horší to bylo s medvědy v době dospívání, kdy brali svého pána jako svého soka. „Zkrátka zapůsobily přírodní pudy a Tom mě chtěl zlikvidovat jako samce. Odnesly to tenkrát moje nohy, které mi dost těžce pokousal. Celkem padlo na to zranění sedmdesát stehů,“ líčí svou bolestivou zkušenost s medvědem Jaroslav Kaňa. Právě z toho důvodu je nechal vykastrovat a od té doby je klid. Stali se z nich dva huňatí dobráci. A že jsou opravdu dobráčtí, dokresluje příhoda s kočkou, která spadla nešťastnou náhodou v jejich kleci do vany s vodou. Jeden z medvědů ji tlapou vylovil, aby se neutopila, a potom ji opatrně postavil na podlahu. Zatímco oba huňáči si již zahráli v několika amerických i jiných filmech, a Tom se dokonce naučil jezdit během tří dnů na motorce, lev Leon je specialistou na reklamy. Zakázek mají čtyřnozí herci dost, musí si totiž vydělat na stravu, které spořádají denně velké množství. V létě k nim navíc přibyli dvě medvíďata karpatských medvědů, která si jejich noví páníčkové přivezli z Rumunska.

Lev s námi spal dlouho v posteli

Kliknutím zvětšeteLva Leona koupil Jaroslav Kaňa za 40 tisíc korun jako desetidenní lvíče od chovatele z Českých Budějovic a nedá na něj dopustit. Dnes dvousetkilová šelma spala téměř do tří let v bytě, přes den si hověla v kleci na dvoře. Leon vyrůstal společně s malým psíkem Rudym a oba měli své křeslo v obýváku, kde si rádi hověli. Když jednou lev zabral Rudymu místo, pes ho ze svého křesla okamžitě vyhnal. „Asi do roku a půl s námi spal Leon v posteli, což bylo později už nebezpečné. I když měl sklony stále se k někomu tulit, jeho váha to nedovolovala. Když mu člověk uhnul, vyhledával opět bezprostřední dotek a hrozilo zalehnutí. Nehledě k tomu, že pod ním už jednou praskla válenda,“ směje se Jaroslav Kaňa. „Připočteme-li k tomu ty jeho strašné zuby, člověk neví, co by ho mohlo v noci napadnout. I když je stále hravý, při jeho váze a síle je každý kontakt rizikem,“ dodává absolvent zemědělské školy, pro kterého jsou zvířata koníčkem. Kvůli Leonovi prostudoval spousty knížek o šelmách, v praxi se však stále učí.

Na lva platí plácačka na mouchy!

Lva si však již odmalička nepřipouštěl příliš k tělu, myslel na budoucnost. Hrál si s ním sice každý den, ale když začínal být lev divoký a po svém pánovi příliš skákal, přišla ke slovu plácačka na mouchy. Z té prý má respekt dodnes. Jednou vedl Leona v Plzni na ulici na vodítku, které nečekaně prasklo. Lev se rozeběhl po chodníku a jeho páníček za ním. „Asi po sto metrech se však zastavil a způsobně na mě počkal. Má totiž strach z volného prostoru a mezi lidmi si nás hlídá jako pes,“ vysvětluje Jaroslav Kaňa.

Jsou to nenasytní žrouti

Kliknutím zvětšeteŽivit lva a dva medvědy není v dnešní době rozhodně žádná legrace. Kolik toho takové šelmy denně zkonzumují? Zatímco lvovi stačí v létě často jedno kuře nebo dvě kila masa, v zimě spořádá kolem deseti až patnácti kil hovězího, kuřecího nebo krůtího masa. Hovězí vnitřnosti a uzeniny nežere, u drůbeže nechává žaludek. Jednou dokonce snědl prase, které zemřelo sousedům na infarkt. A jeho největší pochoutka? Kupodivu to není maso, ale šlehačka, kterou v průběhu let vyměnil za mléko. Po té se může král zvířat jednoduše utlouct. Ale je vybíravý, například odtučněné mléko nepije. Medvědi sežerou nejvíce chleba (2 bochníky) a zeleniny a ovoce spořádají kolem 4 – 6 kilo denně. Největší pochoutkou je pro ně mrkev. Všechny tři šelmy včetně dvou nových medvíďat sežerou zhruba za 13 tisíc korun měsíčně. Výhodou pro majitele je, že maso pro lva se dá sehnat poměrně levně jako odpad na jatkách, stejně jako malá kuřata nebo krůty.


Autor: JAROSLAV BENDA
Foto Aha!: Jaroslav Benda

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.