Vše o nové rodičovské! Jak o ni žádat a na co si dát pozor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vše o nové rodičovské! Jak o ni žádat a na co si dát pozor

Rodiče si budou moci vybrat, jak dlouho zůstanou s dítětem doma.
Rodiče si budou moci vybrat, jak dlouho zůstanou s dítětem doma.

PRAHA – Od 1. ledna 2008 se výrazně mění vyplácení rodičovského příspěvku. Nově si budou rodiče moci vybrat, jestli zůstanou s dítětem doma dva, tři nebo čtyři roky. VŠICHNI rodiče (tedy i ti, kteří už příspěvek pobírají) si o něj ale musí do konce ledna nově požádat.


Jinak nedostanou nic! Formuláře na vyplnění žádosti byste měli mít ve schránkách v těchto dnech. Komu nepřijdou ani příští týden, měl by si zajít na místní úřad raději osobně. Rodiče si už teď stěžují, že formuláře i dopis od ministerstva je nesrozumitelný – a že nevědí, jak je vyplnit. Deník Aha! vám proto poradí, jak si se vším co nejlépe poradit.

KDO A JAK MUSÍ ŽÁDAT

Všichni rodiče (i ti, co už příspěvek dostávají) musejí vyplnit žádost a poslat na úřad, a to do konce ledna 2008.
Ti, co žádají o příspěvek poprvé, by měli na úřad dojít osobně kvůli ověření dokladů.

Co když žádost nepošlu do konce ledna?
Se zpětnou platností je možné požádat o rodičovskou do konce března. Tři dávky pak dostanete najednou, ale až v dubnu.
Pokud byste žádost podali až třeba v červenci, dostanete vyplacené dávky zpětně v srpnu, ale jen za poslední tři měsíce.

DÉLKA RODIČOVSKÉ

Na výběr máte ze tří možností – být s dítětem doma 2, 3 nebo 4 roky. Tolik budete při jednotlivých variantách (počítají se od 5. měsíce věku dítěte, předtím je mateřská) dostávat:
Dvouletá: Měsíčně 11 400 Kč, celkem dostanete 216 600 Kč.
Tříletá: Měsíčně 7600 Kč, celkem dostanete 235 600 Kč.
Čtyřletá: Do 21 měsíců 7600 Kč, pak 3800 Kč, celkem dostanete 224 200 Kč.
Podmínka čerpání dvouleté varianty je, že před nástupem na mateřskou musí být hrubý plat rodiče (který jde na mateřskou) min. rok nejméně 16 400 Kč (to odpovídá požadovanému nároku na mateřskou aspoň 380 Kč denně) a musí si platit nemocenskou. Pro nejrychlejší dvouletou variantu se musíte rozhodnout do 22. týdnu věku dítěte (do 31. týdne u vícerčat).

JAK VYPLNIT FORMULÁŘE

Domů vám přijde několik formulářů, jejichž záhlaví je označeno různými barvami:
Zelený formulář – musí ho vyplnit všichni. Kromě údajů o rodičích je do něj třeba napsat, zda vaše dítě chodí v povoleném rozsahu do jeslí nebo mateřské školky (do 3 let věku dítěte je to nejvíce 5 dnů v měsíci, u dítěte nad 3 roky max. 4 hodiny denně nebo 5 dnů v měsíci) a přinést o tom potvrzení (s razítkem jeslí či mateřské školky).
Žlutý formulář – nesrozumitelně nazvaný formulář »Žádost o rozhodnutí o volbě nároku na rodičovský příspěvek« je důležitý. Vyberete si pomocí něj délku rodičovské. Pokud chcete zůstat s dítětem doma 4 roky, nikam ho neposílejte (pošlete jen zelený formulář)! Ti ostatní zaškrtnou dvouletou variantu (pokud na ni mají nárok) nebo tříletou variantu. Ale pozor! Vaše rozhodnutí už nemůžete změnit. Pokud si tedy nejste jisti, formulář nevyplňujte, oželte dvouletou variantu a počkejte do 21. měsíce věku dítěte. Do té doby se můžete rozhodnout pro tříletou či čtyřletou variantu.
Fialový formulář (2 kusy) – první vyplníte jen v případě, že k žádosti dokládáte potvrzení o výši mateřské, kterou jste brali dosud. To musíte udělat, když si vyberete jednu z nabízených variant rodičovské. Druhý tiskopis vyplňujete, pokud vaše dítě chodí do jeslí nebo školky v povoleném rozsahu.

11 nejčastějších otázek o rodičovské:

1. Kdo musí žádat o rodičovskou?
Všechny matky (či otcové) s dítětem do 4 let. Žádost musí podat do konce ledna. A to i ti, kteří už jsou na mateřské nebo rodičovské.

2. Co když rodič neměl nárok na mateřskou (např. si neplatil nemocenskou)?
V tom případě si nemůže vybrat variantu rodičovské. Do 21. měsíce věku dítěte bude dostávat 7600 Kč měsíčně, do jeho 4 let potom 3800 Kč měsíčně.

3. Dokdy můžu žádat o dvouletou a tříletou variantu?
O dvouletou do 22. týdne věku dítěte, o tříletou do 21. měsíce věku dítěte. Rozhodnutí pak už nelze změnit.

4. Synovi budou v únoru dva roky. Kolik budu dostávat?
Syn je starší než 21 měsíců, do tří let tedy budete dostávat 7600 Kč, do jeho čtyř let 3800 Kč.

5. Synovi budou v únoru tři roky. Kolik budu dostávat?
Do jeho čtyř let 3800 Kč měsíčně.

6. Jsem na rodičovské, po roce se budu chtít s manželem prohodit. Můžu?
Ano, ale nebude možné měnit vámi zvolenou délku pobírání rodičovské.

7. Na kolik dětí můžu pobírat příspěvek?
Jen na jedno, na to nejmladší.

8. Co když mám dvojčata nebo vícerčata?
Bohužel dostanete jen jeden příspěvek. Takhle je to i teď.

9. Co se stane, když se rozhodnu pro nejrychlejší, dvouletou, variantu mateřské, ale pak zůstanu doma s dítětem až do jeho čtyř let?
Dva roky budete dostávat 11 400 Kč a zbylé dva roky už ani korunu. Sociální a zdravotní pojištění za vás ale bude platit stát celé čtyři roky.

10. Kolik budu dostávat, když mám postižené dítě?
U zdravotně postižených dětí má rodič nárok na 7600 Kč měsíčně do 7 let věku dítěte. Platí to i v případě, že dítě není nejmladší ze sourozenců.

11. Pokud se rozhodnu doma zůstat s dítětem čtyři roky, ale nakonec odejdu do práce dřív, co se stane?
Budete i nadále pobírat rodičovskou, ale zároveň nesmíte dávat dítě do školky nebo jeslí na déle než 5 dní v měsíci – jinak o rodičovskou přijdete.


Autor: TOMÁŠ KAČENA
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.