Největší vánoční strom v Česku: Už stojí na »Staromáku« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 30. března 2024

Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido

Největší vánoční strom v Česku: Už stojí na »Staromáku«

1.00 Strom přivezl na náměstí speciálně upravený kamion. Cesta z Libuše trvala bezmála tři hodiny!
1.00 Strom přivezl na náměstí speciálně upravený kamion. Cesta z Libuše trvala bezmála tři hodiny! (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Vánoční strom, který putoval na speciálním kamionu řadu hodin z Krkonoš až na pražské Staroměstské náměstí, už stojí! Smrk vysoký 22 metrů se podařilo vztyčit včera ve tři hodiny ráno. A v sobotu bude slavnostně rozsvícen!

Vánoční strom, který putoval na speciálním kamionu řadu hodin z Krkonoš až na pražské Staroměstské náměstí, už stojí! Smrk vysoký 22 metrů se podařilo vztyčit včera ve tři hodiny ráno. A v sobotu bude slavnostně rozsvícen!

Smrk vyrostl do výšky 33 metrů, dřevorubci jej však zkrátili na 22 metrů. Přesto je největší v republice, jinde po republice totiž mají vánoční stromy okolo 15 metrů. „Smrk vyhovuje našim podmínkám, aby mohl stát v centru Prahy po dobu vánočních trhů. Má krásné pravidelné a husté větve a je dobře dostupný pro techniku,“ doplnil Hozák. Minulý týden také strom zkontrolovali odborníci – posoudili jeho »zdravotní« stav, vitalitu a kvalitu dřeva, aby se neopakovala situace z roku 2003, kdy se smrk zřítil mezi návštěvníky trhů a pět jich zranil. Případ nejvážněji zraněného Brita, který žádá odškodné 2,5 milionu korun, není dodnes uzavřen a bude se jím zabývat Nejvyšší soud.

Osmdesát let starý smrk určený na Staroměstské náměstí, který v sobotu skáceli dřevorubci v Dolním Dvoře u Vrchlabí a byl uložen na parkovišti v Libuši, se v noci na včerejšek vydal zasněženou Prahou na Staroměstské náměstí. I když se pořadatelé trochu obávali jízdy s kolosem ulicemi metropole, vše se obešlo bez problémů. Včera dopoledne se začaly na Staroměstském i Václavském náměstí stavět stánky. Následovalo zdobení vánočního stromu, v sobotu odpoledne ho rozsvítí pražský primátor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.