Poplatky u lékařů: Už v lednu to vypukne! Kdy, jak a za co budeme platit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poplatky u lékařů: Už v lednu to vypukne! Kdy, jak a za co budeme platit?

Platit budou i miminka v inkubátorech.
Platit budou i miminka v inkubátorech. (Profimedia.cz)

PRAHA – Už za 6 týdnů začneme platit u lékaře. Od 1. ledna se zavádějí tzv. regulační poplatky, kdy u lékaře za ošetření zaplatíme 30 Kč, za položku na receptu 30 Kč, za pobyt v nemocnici 60 Kč a za návštěvu pohotovosti 90 Kč.

Už za 6 týdnů začneme platit u lékaře. Od 1. ledna se zavádějí tzv. regulační poplatky, kdy u lékaře za ošetření zaplatíme 30 Kč, za položku na receptu 30 Kč, za pobyt v nemocnici 60 Kč a za návštěvu pohotovosti 90 Kč. Denně se na nás ohledně nově zaváděných poplatků valí ohromné množství nových a nových informací... Jak se v nich všech vyznat? Deník Aha! pro vás proto připravil odpovědi na nejčastější otázky, týkající se zdravotnické reformy, a přehled, za co všechno budete muset platit…

30 nejčastějších otázek a odpovědí
  1. Bude se platit u zubaře za každou návštěvu, když některé výkony vyžadují více návštěv?
    Ano.
  2. Bude platit alergik za každou návštěvu lékaře, když musí chodit každý měsíc na vakcínu?
    Ne. Očkování je považováno za prevenci a ta je z poplatků vyjmuta.
  3. Bude nějaký strop za placení pobytu v nemocnici?
    Ne. I kdybyste tam leželi půl roku, musíte zaplatit za každý den. Platit budou i dlouhodobě a chronicky nemocné děti (rakovina, leukémie) či děti mentálně postižené. Denní poplatek navíc musí platit i doprovod dítěte (matka, otec), pokud s ním ve zdravotnickém zařízení zůstane. Pokud tedy těžce nemocné miminko s jedním z rodičů stráví v nemocnici třeba půl roku, bude je to stát více než 21 000 korun! A poplatek za pobyt se týká i ozdravných zařízení a lázní.
  4. Bude platit žena, která jde na gynekologii pro recept na antikoncepci?
    Antikoncepce není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, tedy se jí netýká poplatek za recept. Pokud ji přitom lékař i vyšetří, zaplatí 30 Kč za návštěvu. Pokud si vyšetření hradí sama, poplatek nehradí.
  5. Bude žena v porodnici platit za pobyt za sebe i dítě?
    Ano. Každý den a noc pobytu tak matku vyjde na 120 Kč. Platit se bude i za miminka v inkubátoru. Platí prostě všichni – dospělí i děti.
  6. Jak to bude se záchrankou? Bude se platit i za převoz sanitkou?
    Zatím ne. V další fázi zdravotní reformy s tím ale vláda počítá.
  7. Bude se platit i za léky, které dá pacientovi lékař v ordinaci?
    Lékař vydávat, ani prodávat léky v ordinaci nesmí. Může jen podat lék v souvislosti s provedeným výkonem. Tyto léky podané v ordinaci i v nemocnici jsou zdarma.
  8. Bude se platit i za prohlídky v době těhotenství?
    Ne. Pokud tedy prohlídka souvisí s těhotenstvím. Když si ale těhotná zlomí třeba prst na ruce, pak za ošetření zaplatí jako ostatní.
  9. Co když u lékaře nezaplatím?
    Úřady vám mohou ve správním řízení dát pokutu. Zákon je v tomto ale nejednoznačný. Lékař totiž musí poskytnout péči i pacientovi, který mu poplatek odmítne dát. Pak to po vás může vymáhat. Vymahačská firma Deredes už dokonce lékařům nabídla, že za ně pohledávky vymůže. Firma je údajně připravena odkoupit dluhy pacientů od všech lékařů i zdravotnických zařízení.
  10. Jakým způsobem se bude platit?
    V ordinacích se také plánuje instalace automatů, kde si před ošetřením koupíte »vstupenku k lékaři«, podobně jako jízdenku na tramvaj nebo lístek na parkování. Automat by měl přijímat mince v hodnotě 5, 10, 20 a 50 Kč a Vydávat potvrzení ve dvou kopiích, jednu pro lékaře, druhou pro pacienta. Automat lze doplnit o zařízení na platbu platebními kartami. V některých špitálech bude možné koupit »vstupenku do ordinace« i v místní trafice, bufetu či informačním centru, nebo zaplatit hotově v nemocniční pokladně. Podobný systém funguje už rok v Maďarsku. Pokud automat v čekárně nebude, zaplatíte hotově lékaři nebo do 8 dnů po propuštění z nemocnice… Zda pacient nepřekročil platbami roční limit 5000 Kč, budou hlídat zdravotní pojišťovny.
  11. Co když dosáhnu limitu 5000 Kč třeba už v prvním čtvrtletí?
    Budete bez ohledu na to platit u lékaře a za léky průběžně dál celý rok. A pojišťovna vám po každém čtvrtletí přeplatky na vaše bankovní konto vrátí. Prostě: zaplatíte, pojišťovna vám jednou za čtvrt roku přeplatek vrátí, zaplatíte, pojišťovna vám vrátí, zaplatíte…
  12. Bude se platit za předoperační vyšetření?
    Ne.
  13. Bude se platit za ozařování při radioterapii na onkologii?
    Ne.
  14. Komu vybrané peníze zůstanou?
    Nemocnicím a lékařům, kteří je vyberou. Budou jejich příjmem, který ale musí zdanit. Dostanou ale méně peněz od pojišťovny.
  15. Bude se platit za recepty na antikoncepci?
    Ne. Antikoncepce není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Uhradíte tedy plnou cenu antikoncepce, ale ne poplatek.
  16. Jak se počítají doplatky za léky v lékárně?
    Do ročního limitu se počítá vždy jen doplatek za nejlevnější lék s danou účinnou látkou, který je na trhu. Předepíše–li vám např. lékař lepší lék s doplatkem 350 Kč, ale na trhu existuje jiný lék s doplatkem jen 10 Kč, započítává se vám do vašeho ročního pětitisícového limitu jen 10 Kč. Jediná výjimka je, když lékař na receptu vyznačí, že trvá na předepsaném léku – pak vám pojišťovna započte do limitu skutečný doplatek. Lékárník také nově může po domluvě s pacientem dát lék se stejnou účinnou látkou a nižším doplatkem.
  17. Budu platit jen první návštěvu u doktora nebo i ty další, na které mne doktor objedná? Např. skoro všichni kojenci chodí pravidelně na rehabilitaci. To budou platit za každou návštěvu?
    Na první otázku zní odpověď „ano“ zaplatíte za každou návštěvu u lékaře, při níž vám bude provedeno klinické vyšetření. Na další otázky zní odpověď „ne“ kojenec a ani žádný jiný pacient za rehabilitaci neplatí.
  18. Nechávám si předepisovat léky na rok dopředu. Bude to možné i nadále?
    Léky pro chronické pacienty bude možné předepsat na tzv. opakovaný recept, který vám lékař vystaví tak, že si na něj budete moci svůj lék vyzvednout v lékárně několikrát (počet opakování stanoví vyhláška). Současně bude ale omezen počet balení jednoho léku, které lze předepsat na jednu položku na jednom receptu.
  19. Bude pacient dostávat doklad o úhradě poplatků?
    Účtenku od lékaře dostanete pouze, pokud o to požádáte.
  20. Chodím každý týden k psychiatrovi na injekci. To budu pokaždé platit?
    Platí se pouze za klinické vyšetření. Pokud opravdu dostáváte jen injekci, nebudete platit nic.
  21. Děti chodí k logopedovi, budou platit za každou návštěvu?
    Ano, v případě, že se jedná o klinické vyšetření logopeda, bude zpoplatněno částkou 30 Kč. Nejedná se tedy například o pouhé procvičování výslovnosti.
  22. Budou platit poplatky také chronicky nemocní? Třeba i lidé s rakovinou, kardiaci či cukrovkáři?
    Ano. Chronicky nemocné ochrání roční limit 5000 Kč.
  23. Co když mi sestra pouze napíše recept a lékaře ani neuvidím?
    Sjednání termínu či podání receptu mezi dveřmi klinickým vyšetřením nejsou, tudíž za ně ani nic neplatíte.
  24. Budu platit za ambulantní péči v nemocnici a u specialisty mimo nemocnici?
    Ano. Výjimkou je situace, kdy je pacient v nemocnici hospitalizován, pak platí jen 60 Kč za den pobytu v nemocnici, ale už ne případné vyšetření v ambulanci během této hospitalizace.
  25. Můj pes užívá léky určené primárně pro lidi. Budu za něj platit nějaké regulační poplatky?
    Zvířata neužívají výhod veřejného zdravotního pojištění, čili se na ně ani nevztahují žádné regulační poplatky. Jejich majitelé platí všechno ze své kapsy.
  26. Budu platit také za návštěvu fyzioterapeuta s magisterským vzděláním? A pokud ano, bude to za každou návštěvu?
    Pokud budete klinicky vyšetřen lékařem – odborníkem, budete platit 30 Kč. Budeli lékař provádět bez klinického vyšetření jen např. mobilizační techniky, poplatek se nehradí. Poplatek se nehradí ani v případě, že se jedná např. o fyzikální terapii, kterou provádí fyzioterapeut s magisterským vzděláním.
  27. Pokud se do nemocnice dostanu cizí vinou, třeba po nezaviněné dopravní nehodě – kdo bude platit můj pobyt, návštěvy u lékaře a mé léky?
    Nemocnici, lékaři i lékárnám budete platit vy a záleží na vašich právnících, co na viníkovi nakonec vymůžou. Obecně ale platí, že ten, kdo vám způsobil dopravní nehodu, by měl platit i vaše léčebné výlohy.
  28. Porod je přece přirozený proces, proč za něj platit, když to není nemoc?
    Porod není nemoc, přesto je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Probíhá v nemocnici a pobyt maminky a dítěte je spojen s náklady.
  29. Co se stane s neuhrazenými poplatky, pokud pacient umře?
    Poplatky se mohou stát pohledávkou v rámci dědictví.
  30. Bude platit i člověk, který je třeba dva roky v kómatu?
    Ano, i takovému člověku běží důchod nebo jiné příjmy ze sociální oblasti a bude tedy (prostřednictvím svých zákonných zástupců) platit 60 Kč za den.
30 Kč za návštěvu lékaře

Hradí se při klinickém vyšetření (lékař změří tlak, poslechne plíce, podívá se do krku). Poplatek se platí ihned u lékaře v ordinaci »z ruky do ruky«, či jiným způsobem, který lékař stanoví (mají se zavést např. platební automaty).

PLATIT BUDEME:

  • U praktického lékaře
  • U dětského lékaře
  • U ženského lékaře
  • U specialisty
  • U klinického logopeda, psychologa
  • U zubaře

PLATIT NEBUDEME:

  • Neníli provedeno klinické vyšetření
  • Při preventivní prohlídce kojenců (9x do roka), dětí ve věku do 18 měsíců a při vyšetření kyčelních kloubů novorozenců
  • Při pravidelných měsíčních kontrolách těhotných žen
  • Při laboratorním a diagnostickém vyšetření (rentgen, magnetická rezonance)
  • Při vystavení receptu bez klinického vyšetření
  • Za telefonickou konzultaci s lékařem (lékaři ale tuto službu zpoplatnit chtějí)
  • Pokud chceme znát pouze výsledky vyšetření
  • Při hemodialýze
  • Při vyšetření lékařem transfuzní služby při odběru krve, plazmy či kostní dřeně
  • Za výpis z lékařské dokumentace
30 Kč za výdej léků

PLATIT BUDEME:

  • Za každou položku na receptu zaplatíme 30 Kč, na jednom receptu přitom mohou být maximálně dvě položky. Za jeden recept tak zaplatíme max. 60 Kč, plus aktuální doplatky za jednotlivé léky.
  • Počet balení léků u každé položky je omezen na 3 kusy

PLATIT NEBUDEME:

  • Za léky na recept, které si pacient plně hradí sám (např. antikoncepce)
  • Pokud lékař na recept vyznačí »hradí pacient«
  • Při vydávání léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis
  • Při vydávání zdravotnických potřeb předepsaných na poukaz (např. francouzských holí, bandáží či ortéz)

CO BUDE NA ÚČTENCE Z LÉKÁRNY:

  • Výše doplatku za lék
  • Poplatek za položku na receptu
  • Jaká část doplatku se počítá do ročního limitu 5000 Kč
90 Kč za pohotovost

PLATIT BUDEME:

  • Ambulantní pohotovostní služby – včetně zubní pohotovosti či pohotovostní služby, kdy lékař navštíví pacienta doma.
  • Ústavní pohotovostní služby (v nemocnicích) v sobotu, neděli, ve svátky a v pracovních dnech od 17.00 do 7.00 h.
  • Na výdej léků se při lékárenské pohotovosti poplatek 90 Kč nevztahuje, platí se však 30 Kč za výdej léku na předpis.

Zmíněná částka se platí za každý den pobytu. Pacient uhradí poplatek přímo v nemocnici buď hotově, nebo mu nemocnice při delším pobytu může vystavit fakturu.

60 Kč za pobyt v nemocnici

PLATIT BUDEME:

  • V nemocnici, v odborném léčebném ústavu
  • V léčebně dlouhodobě nemocných, v lázních
  • V dětských léčebnách nebo ozdravovnách
  • Denní poplatek platí i průvodce dítěte, pokud s ním ve zdravotnickém zařízení zůstane.

PLATIT NEBUDEME:

  • Pokud je pacient na »propustce«
  • Při pouze jednodenním pobytu v nemocnici (ráno přijde, je proveden zákrok a večer odchází pacient domů)
  • Pobyt v tzv. stacionáři
5000 Kč roční limit
  • Započítává se do něj poplatek 30 Kč u lékaře, 30 Kč za výdej léků a doplatky za léky (ale jen ve výši, která je za nejlevnější lék na trhu v dané skupině).
  • Nezapočítává se do něj poplatek za pobyt v nemocnici, lázních, pohotovost a doplatky na zdravotní potřeby, které jsou na poukázku.
  • Do limitu se nezapočítávají ani léky, které jsou koupeny bez receptu.
Kdo je osvobozen od všech poplatků
  • Občané v hmotné nouzi – podmínkou je potvrzení od sociálky, které nesmí být starší 30 dnů
  • Děti z dětských domovů a polepšoven
  • Občané, kterým soud nařídil ochrannou léčbu
  • Občané, kteří se musí podřídit zvláštním opatřením z důvodu ochrany veřejného zdraví (léčení infekčních onemocnění, nařízené izolace ve zdravotnickém zařízení, karantény)
  • Děti s vážnými genetickými chorobami.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.