V únoru litr benzinu i nafty za 35 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V únoru litr benzinu i nafty za 35 korun!

Takhle můžou vypadat ceny na benzinkách už v únoru.
Takhle můžou vypadat ceny na benzinkách už v únoru. (pro Aha! Petr Havránek)

PRAHA – Ceny pohonných hmot letí nahoru jak utržené ze řetězu – benzin stojí v průměru 31 Kč, nafta 31,78 Kč – třeba v Královéhradeckém kraji se ale v průměru prodává už za 32,10 Kč! A bude hůř! Příští týden podle pumpařů ceny opět vzrostou a na přelomu ledna a února přijde další šokový skok!

Ceny pohonných hmot letí vzhůru – a bude hůř...

Od Nového roku se totiž budou povinně biopaliva (biosložka z řepkového oleje) kromě nafty přimíchávat i do benzinu – litr Naturalu 95 i nafty tak bude stát až 35 Kč! To ještě víc zdraží dopravu, potraviny a spoustu dalších věcí…

Přidávání biopaliv má snížit závislost lidstva na ropě. Jenže povinné přimíchávání biosložky zvedá ceny benzinu i nafty. Navíc vážně ohrožuje životní prostředí. Alespoň to tvrdí expertní studie OECD (Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj). Podle ní podpora pěstování rostlin na biopaliva vede k velkým škodám v přírodě. Díky dotacím na pěstování rostlin na biopaliva zemědělci více využívají pastvin a bažin. Zvyšují se tak dávky hnojiv a pesticidů. Navíc zemědělci chtějí, aby se přimíchávání biosložky do nafty od příštího roku zvýšilo z nynějších 2 % na 3,5 %.

Odborníci také upozorňují, že pěstování biosložek má za následek enormní růst cen potravin a obilí. „Nejsme zastánci přidávání biopaliv. Tahle státní regulace se přenáší na lidi, kteří se nemohou bránit. Můžeme méně jezdit auty, ale jíst prostě musíme. Navíc už nikdy nebude nafta levnější než benzin,“ řekla deníku Aha! ředitelka Next Finance Michaela Šichtářová a dodala, že největší nárůst cen benzinu a nafty začne v únoru.

Ceny obilí ve světě za poslední měsíce dramaticky vzrostly. Veřejné i soukromé zásoby obilovin klesly na nejnižší úroveň za posledních 40 let. Důvod? Místo obilí se pěstuje řepka olejka…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.