Nejstarší občanka Česka Marie Kráslová (109): Můj recept na dlouhověkost? Nesledujte politiku, ušetříte si nervy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejstarší občanka Česka Marie Kráslová (109): Můj recept na dlouhověkost? Nesledujte politiku, ušetříte si nervy!

Zdá se to až neuvěřitelné, ale paní Marie ve svých 109. letech netrpí žádnou vážnou nemocí.
Zdá se to až neuvěřitelné, ale paní Marie ve svých 109. letech netrpí žádnou vážnou nemocí. (: Jaroslav Benda)

V domově důchodců v Hluboké nad Vltavou bylo v úterý 13. listopadu veselo. Neuvěřitelné 109. narozeniny tam v kruhu rodinném oslavila nejstarší občanka České republiky Marie Kráslová.

Žena, která na vlastní oči viděla císaře Františka Josefa a na konci I. světové války jí bylo dvacet let, má stále dobrou paměť a netrápí ji žádná choroba. Také má až neuvěřitelný přehled o dění v rodině. Jen o politiku, jak sama říká, se vůbec nezajímá a tím pádem se nerozčiluje. Snad právě to má vliv na její dlouhověkost. Nedělní Aha! se připojilo ke gratulantům a oslav se zúčastnilo. Bylo by chybou se o životní příběh věčně optimistické Marie s vámi nepodělit…

Zažila dva císaře a deset prezidentů

Při pohledu na její občanský průkaz se neubráníte pocitu, že se jedná o překlep u data narození. Dne 13. listopadu 1898, kdy se Marie Kráslová v Úsilném u Českých Budějovic narodila, byla naše země součástí RakouskoUherské monarchie, a do atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´ Este zbývalo šestnáct let. Dnes nejstarší Češka prožila na vlastní kůži dvě světové války a čtyři režimy. Kromě císaře Františka Josefa zažila i císaře Karla I. a deset prezidentů.

V domově důchodců tráví už dva roky a s jeho službami je prý spokojená. Jen toto úterý trochu vybočilo ze zaběhnutého řádu, když v den jejích narozenin bylo na jejím pokoji rušno od rána. Natáčela ji televize, v jejím pokoji se střídali příbuzní i funkcionáři z krajského úřadu. Paní Marie však trpělivě snášela nezvyklý ruch a jen sporadicky odpočívala. „Jsem zvyklá na svůj klid, ale co můžu dělat,“ povzdechla si na náš dotaz, zda se už necítí příliš unavená. Také dárků bylo všude plno. Od domova důchodců dostala například vlněnou lůžkovou soupravu včetně vesty, od příbuzných spoustu květin a laskomin a od krajského hejtmana v deskách uložený výtisk dobových novin z 13. 11. 1898. Nechyběla ani láhev její kdysi oblíbené becherovky.

Viděla jsem císaře Františka Josefa

Marie Kráslová má dceru a syna, šest vnoučat, čtrnáct pravnoučat a čtyři prapravnoučata. Sama měla šest sourozenců, jeden její bratr padl v I. světové válce. „Mamince jsme na rozdíl od tatínka jako děti vždycky vykaly a to platí dodnes. Vykají jí i vnoučata, pravnoučata už ale ne,“ říká oslavenčina dcera Anna, která letos oslavila osmdesáté narozeniny. Která dcera se může v jejím věku pochlubit čilou maminkou? Tatínek prý byl přístupnější, měl smysl pro humor, zatímco maminka byla vážnější, a doma měla navrch. Od čtrnácti let sloužila u sedláka a celý život pracovala v zemědělství a v lese. „Žila jsem skromně, maso jsme tenkrát měli jen v neděli,“ říká o své životosprávě Marie Kráslová.

Dnes už toho moc nesní, musí však mít stále na dosah mísu sušenek a dětských piškotů. Tu ji dcera při každé návštěvě doplňuje. „Dříve si dopřávala denně štamprle becherovky, ale dnes už ji nepije. Občas ji totiž bolí hlava a tak na to užívá prášky, jedny ze dvou, které ve svém věku bere,“ dodává dcera Anna. Její maminka zažila tři století, dvě tisíciletí a na vlastní oči viděla císaře pána. „Pamatuji se něj, když projížděl naší vesnicí,“ vzpomíná Marie Kráslová. Každá doba jí prý něco přinesla, nejraději však vzpomíná na roky, kdy vychovávala své dvě děti. Dlouhověkost má ve vínku po rodičích, oba překročili pětaosmdesátku.

Doktorům zrušila operaci

Nejstarší občanka ČR netrpí žádnou vážnou nemocí, kromě operace šedého zákalu nepodstoupila nikdy jiný zákrok. Dokonce i když ji porazila jednou motorka, odnesla to jen zlomeným malíčkem. Před dvěma lety si však poranila nohu na holeni, ta se špatně hojila a operace byla na spadnutí. Na plastické chirurgii jí řekli, že jí na holeň přenesou kůži ze stehna, už byl připravený i operační sál. „Tenkrát však babička rezolutně zasáhla. Řekla lékařům, že dnes tu sice je, ale zítra už tu být nemusí. Že to zkrátka už nestojí za to. Že bez jejího svolení na ni nesáhnou a ona s operací nesouhlasí. Tak jsme odjeli domů. Pan doktor jí dal nějakou zázračnou mastičku a noha se jí potom zahojila,“ líčí babiččino zásadní rozhodnutí vnučka Anna.

Také vnuk Karel nedá na babičku dopustit a neumí si představit, že by s nimi nebyla. Když slavila devadesátku, byl přesvědčený o tom, že se dožije i sta let. Dokonce mu to tehdy prý musela slíbit. Teď doufá, že se rodina ve zdraví dožije i jejích sto desátých narozenin. „Když jsme babičce loni oznámili, že je nejstarší občankou republiky, jen si povzdechla a řekla: No cožpak já za to můžu, že ta druhá bába umřela?“ vzpomíná na babiččinu originální odpověď její vnuk.

Nejdále byla v Jizerských horách

I když je Marie Kráslová nejstarším člověkem v České republice, za hranice vlasti se nikdy nepodívala. „Většinu života strávila v rodné vsi, nejdále byla snad na Svaté hoře u Příbrami a jednou v Jizerských horách u mého bratra,“ říká dcera Anna. Ta také pravidelně doplňuje krmítko za oknem, které i během naší návštěvy hojně navštěvovaly místní sýkorky. Ty Marie Kráslová ráda pozoruje i se svou šestadevadesátiletou spolubydlící.

„Škoda, že spolu nemohou komunikovat. Obě bohužel špatně slyší, mohly by si společně zavzpomínat,“ lituje dcera Anna. Podle ředitele domova důchodců Jiřího Slepičky je Marie Kráslová výjimečná žena. „Je skromná, hodná, ale když není s některými službami spokojená, dokáže se i hlasitě ozvat. A na to má vzhledem ke svému věku právo. Spolupracuje se nám s ní výborně, stejně jako s její rodinou,“ zdůrazňuje ředitel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.