Nešťastný lesník: Kvůli dřevu drancují lesy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nešťastný lesník: Kvůli dřevu drancují lesy!

Podle lesníka Miroslava Ohnůta byly na tomto místě ještě před několika dny dva smrky, ukradli je zloději.
Podle lesníka Miroslava Ohnůta byly na tomto místě ještě před několika dny dva smrky, ukradli je zloději.

ZLÍN – Drancují lesy! Kvůli neustále rostoucím cenám plynu, uhlí i elektřiny se spousta lidí shání po palivovém dřevu. Kotle na tuhá paliva a krbová kamna jsou v kurzu. Lidé ale nechtějí platit ani za dřevo, a tak drancují lesy.

Drancují lesy! Kvůli neustále rostoucím cenám plynu, uhlí i elektřiny se spousta lidí shání po palivovém dřevu. Kotle na tuhá paliva a krbová kamna jsou v kurzu. Lidé ale nechtějí platit ani za dřevo, a tak drancují lesy.

„Ročně zaznamenáváme až 30procentní nárůst prodeje dřeva. A není se čemu divit, vždyť dřevo na celou topnou sezonu vás v rodinném domě vyjde na maximálně 20 tisíc, za plyn zaplatíte skoro dvojnásobek,“ vysvětluje prodejce dřeva z Tlumačova Jiří Kohoutek.

Vzrůstající atraktivitu dřeva si ale začali uvědomovat i nejrůznější nenechavci. „Krádeže dřeva máme poslední dobou na denním pořádku. A jde jen o špičku ledovce, víme, že většinu případů nám lidé ani nenahlásí,“ přiznává vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Před nedávnem například někdo z lesa odvezl dva plné náklaďáky dřeva. „Zloději jsou neskutečně drzí. Před měsícem jsem se porval s partou chlápků, kteří jen několik metrů od silnice pokáceli několik dubů, pilou si je už porcovali a vesele nakládali do náklaďáku,“ říká lesník Miroslav Ohnůt.

A jaké jsou ceny dřeva? Nejdražší je buk, za prostorový metr zaplatí zákazník 1200 korun, o něco levnější je dub a další tvrdé dřevo. Za populární břízu, která se výborně hodí například do krbu, se platí 650 korun za metr krychlový.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.