Novák chtěl z basy! Má ale smůlu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Novák chtěl z basy! Má ale smůlu...

Ladislav Winkelbauer, nyní Novák, u soudu.
Ladislav Winkelbauer, nyní Novák, u soudu. (: ČTK)

PRAHA – Odsedí si 23 let! Středočeský krajský soud včera zamítl žádost o obnovu řízení v případu Ladislava Winkelbauera, který byl v roce 1997 odsouzen za zabití dvou lidí.

Winkelbauer v roce 1994 v Týnci nad Sázavou vyhodil semtexem do povětří automobil se svým komplicem Petrem Burešem a jeho přítelkyní Jolanou Keyřovou, a odstranil tak svědky vydírání podnikatele Petra PlívyBaslera. Toho pod záminkou obchodu se zlatem vylákal do Polska, aby jej tam donutil podepsat listinu o vzájemném vyrovnání. PlívoviBaslerovi se ale podařilo ujet a po návratu do Česka podal na Winkelbauera i Bureše trestní oznámení.

Winkelbauer, který se nechal během výkonu trestu přejmenovat na Nováka, se cítí nevinný. Nikdy se k vraždám nepřiznal a celá tragická událost podle něho byla nešťastnou náhodou.

Dvakrát utíkal
● Winkelbauer v srpnu 1995 uprchl při převozu z výslechu v pražské Bartolomějské ulici do pankrácké věznice policejní eskortě, kterou připoutal ke stromu na pražském letišti Točná. Se změněnou podobou a falešnými doklady se skrýval sedm měsíců.
● V říjnu 1996 se zase Winkelbauer pokusil o útěk z vazby v pankrácké věznici. Se spoluvězni se proboural stropem cely, odkud se přes půdu dostali na střechu věznice. Tam se vzdali vězeňské stráži.


10.11.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.