Smrtící bakterie číhají v kuchyni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrtící bakterie číhají v kuchyni!

„Nestrašme se mikroby, je to zbytečné. Zároveň ale nepodceňujte hygienu,“ radí prof. MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc.
„Nestrašme se mikroby, je to zbytečné. Zároveň ale nepodceňujte hygienu,“ radí prof. MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc.

PRAHA – Nebezpečné mikroorganismy, které mohou vyvolat u lidí vážné zdravotní problémy jako jsou průjmy, zvracení, vysoké horečky či těžko léčitelné záněty, a někdy mohou způsobit i úmrtí či rakovinu, na nás číhají velmi často doma. A to v kuchyni a jídle!


Zabijácké mikroby jsou v posilovně, autobuse, na penězích nebo záchodech? Ne!

Profesor Stanislav Hrubý: Rakovina hrozí z těch v koření!

„Mluví se o tom, že nebezpečné mikroby jsou v posilovnách, na penězích nebo madlech v autobuse, ale to je hloupost. Nejde o nebezpečí, mikroby kolem nás být musí. Větší hrozba se skrývá přímo doma v potravinách. Při jejich nesprávné tepelné úpravě a skladování,“ upozorňuje přední český specialista na výživu a hygienu prof. MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc.

Za pravdu mu dávají i statistiky – počty nemocných, kteří se nakazili po požití špatně tepelně upravených nebo nesprávně skladovaných potravin roste. Jen kampylobaktery, které u zdravých lidí vyvolávají silné průjmy a velmi nebezpečné jsou pro malé děti, loni napadly šestkrát víc lidí než před deseti lety. Listerie, jež vyvolávají hnisavý zánět mozkových blan, dokonce osmkrát…

„Pokud jsou na sedadle v posilovně nebo v autobusu např. koliformní mikroby, nejde o nebezpečí. Nebezpečné mohou být až v ohromných kvantech a ještě jenom některé kmeny,“ upozorňuje prof. Hrubý s tím, že taková množství bakterií se podle prováděných testů nenašla dokonce ani na veřejných záchodcích.

Naopak z jídla, které si doma připravujeme a pak dáme do ledničky, můžeme onemocnět nejen průjmem a zvracením. „Některé mikroby představují skryté nebezpečí, protože z jídla nám nic není. Např. na koření, zejména pepři a paprice, jsou mikroby, které dokážou při nesprávné přípravě potravin rozložit bílkoviny až na rakovinotvorné látky,“ upozorňuje prof. Hrubý.

Nebezpečný je i pepř!

Kliknutím zvětšeteObyčejný pepř, kterým si kořeníme třeba polévku, má na sobě mnohem více bakterií, než jich hygienici nachází třeba na klice záchodu.
„Jeden gram pepře má na povrchu od milionu až do sta milionů mikrobů. Mohou se tam objevit i salmonely,“ říká prof. Hrubý s tím, že několik zrádných mikrobů člověku neublíží. Na kuličce pepře se totiž nemnoží. Pokud se ale přidá do jídla, a to se nechá stát při pokojové teplotě nebo v ledničce, která špatně chladí, dokáží se »potvory« velice rychle namnožit. „K potravinám se většinou koření přidává až po tepelné úpravě, aby nevyčpělo. A když nejde hned na talíř, tak během hodiny, dvou, tam naroste takové množství mikrobů, že se jídlo může stát pro člověka nebezpečné,“ upozorňuje prof. Hrubý.

Většinu mikrobů, které na povrchu koření ulpí, nezničí ani tepelná úprava, jde o bakterie s tzv. enzymatickou účinností. „Tady je riziko pro zdraví, které se u nás dost podceňuje. Dokážou totiž štěpit bílkoviny až na rakovinné látky,“ upozorňuje prof. Hrubý.

Hrozba z ledničky

Kliknutím zvětšete■ Uvařené jídlo by se mělo před podáváním uchovávat buď při 60 až 70 °C, při níž mikroby nepřežijí, nebo v chladničce při 5 °C.
■ Před čtyřiceti lety byla daná tzv. úřední chladničková teplota: –5 až +5 °C. Při ní se sice např. salmonely nebo kampylobaktery nezničí, ale nemohou se namnožit na množství, které člověku způsobí potíže.
■ Dnes není teplota v lednici normou určena a pohybuje se od –2 do +10 °C. „Přitom se prokázalo, že se salmonely dokážou množit už při teplotě + 6,5 °C,“ upozorňuje prof. Hrubý.
■ Mikroby nezničí ani –18 až –20 °C, které jsou v mrazničce. Jen zabrání jejich množení. Proto když potravinu rozmrazíte, musí se hned tepelně upravit. A nikdy znovu zmrazovat.
■ Velmi dobrá je mikrovlnka, dokáže nejen zmrazenou potravinu rychle rozmrazit, ale hned i tepelně upravit.

Mikroby jsou i zdravé

Důležité je, abychom se bakterií nebáli, díky tomu, že jsou všude kolem nás, totiž zároveň posilují naši imunitu. „Nemůžeme se mikroby strašit. Nemá cenu kupovat dezinfekce a všechno umývat, tím vlastně organismus spíše oslabujeme než posilujeme. Je ale potřeba dodržovat základní hygienická pravidla,“ upozorňuje prof. Hrubý.

Kliknutím zvětšetePravda o bakteriích! Kde je riziko?

1. Myslíte si, že největším semeništěm bakterií jsou veřejné záchodky? Často ne! Zvlášť pokud tam jsou kovové kliky a splachovadla.

2. Nejvíce nebezpečné jsou peníze, na které sahají stovky lidí? „Na mincích se bakterie neudrží, protože kovy je ničí a na papírových je zřejmě ničí chemické barvy, mikroby tam jsou jen v malém množství,“ říká prof. Hrubý.

3. Celá řada bakterií je nebezpečná až v obrovském množství. Několik stovek jich člověku neublíží, např. v dětské výživě Sunaru bylo povoleno na gram 400 enterokoků, které mohou způsobit střevní potíže.

4. Doma jsou hrozbou bakterie z tepelně neupravených potravin. Proto je vhodné používat dvě prkénka, jedno např. na syrové maso, druhé na maso tepelně upravené. Aby nedošlo k opětovnému znečištění.


Autor: TOMÁŠ LAMBERSKÝ
Foto Aha! – Petr Novotný, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.