Co dělají bývalí poslanci a ministři? Berou i statisíce korun měsíčně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Co dělají bývalí poslanci a ministři? Berou i statisíce korun měsíčně!

ilustrační foto
ilustrační foto

PRAHA – »Vypadnout« ze Sněmovny ještě neznamená přijít o dobrý džob. Naopak, mnozí exposlanci, kteří se po volbách v červnu 2006 do Sněmovny už nedostali, dokázali svá léta v politice dobře zúročit a dnes mají slušné »trafiky«.

»Vypadnout« ze Sněmovny ještě neznamená přijít o dobrý džob. Naopak, mnozí exposlanci, kteří se po volbách v červnu 2006 do Sněmovny už nedostali, dokázali svá léta v politice dobře zúročit a dnes mají slušné »trafiky«. Sedí v dozorčích radách státních podniků, jsou dobře placenými poradci ministrů či přímo náměstky ministerstev. Nebo jsou z nich podnikatelé a k tomu se jim náramně hodí kontakty z období jejich politického působení. A berou i statisíce korun měsíčně – jako například málo známý exposlanec Martin Kocourek (ODS), který je šéfem dozorčí rady ČEZ…

Ministr kultury, lidovec Václav Jehlička (KDU-ČSL) třeba zaměstnal bývalého ministra kultury a poslance Jaromíra Talíře (KDU-ČSL) jako svého náměstka. A ti berou od 50 tisíc korun výše. Ministr obchodu a průmyslu Martin Říman (ODS) zase nedopustil, aby na pracáku skončil spolustraník Miroslav Beneš. A tak ho zaměstnal jako šéfa svých poradců. Poradkyní premiéra Mirka Topolánka (ODS) je exposlankyně a kamarádka premiérovy přítelkyně Lucie Talmanové (ODS) Kateřina Dostálová (ODS). Platy poradců se sice hodně liší, může ale jít o částky v řádech desetitisíců korun.

A kde skončil známý lidovecký odpůrce homosexuálů a bojovník proti potratům Jiří Karas? Ten svoje rozumy káže v Uzbekistánu, kde má dobře placené místo velvyslance. Velmi dobře je na tom i exposlanec ODS Martin Kocourek – co víc si přát než místo šéfa dozorčí rady v polostátním ČEZu – nijak časově náročná práce, za kterou jsou ale milionové odměny…

Co dělají exposlanci

Jaromír Talíř (KDU-ČSL)
náměstek ministra kultury

Miroslav Beneš (ODS)
šéf poradců ministra průmyslu a obchodu

Jiří Karas (KDU-ČSL)
velvyslanec v Uzbekistánu

Kateřina Dostálová (ODS)
poradkyně premiéra

Hana Marvanová (US)
advokátka s lepší klientelou

Martin Kocourek (ODS)
šéf dozorčí rady ČEZ

Co dělají exministři

Stanislav Gross (ČSSD)
Dříve: ministr vnitra a premiér
Dnes: advokátní koncipient, multimilionář (díky prodeji akcií za 100 milionů korun)

Petr Mareš (US)
Dříve: místopředseda vlády
Dnes: velvyslanec v Nizozemsku

Pavel Němec (US)
Dříve: ministr pro místní rozvoj a m. spravedlnosti
Dnes: advokát s lepší klientelou

Vladimír Mlynář (US)
Dříve: ministr informatiky
Dnes: konzultant v oblasti telekomunikací (nepravomocně odsouzený na 5,5 roku do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a informací v obchodním styku)

Jan Černý (US)
Dříve: ministr pro místní rozvoj
Dnes: veterinář a podnikatel v poradenství obcím pro evropské fondy

Jan Fencl
Dříve: ministr zemědělství
Dnes: velkovinař

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.