Tragický první seskok: Dívce (16) se neotevřel padák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragický první seskok: Dívce (16) se neotevřel padák!

Ilustrační foto
Ilustrační foto

ERPUŽICE – Tragicky skončil seskok parašutistky (16) na letišti v Erpužicích na Tachovsku. Dívka z Chrudimska v sobotu vyskočila z letadla ve výšce asi 700 metrů. Padák se jí ale neotevřel, a tak k zemi letěla volným pádem jako kámen.

Tragicky skončil seskok parašutistky (16) na letišti v Erpužicích na Tachovsku. Dívka z Chrudimska v sobotu vyskočila z letadla ve výšce asi 700 metrů. Padák se jí ale neotevřel, a tak k zemi letěla volným pádem jako kámen.

„Lékař jí pomoci nemohl. Na místě byla mrtvá,“ řekla mluvčí záchranky Plzeňského kraje Lenka Ptáčková.

Neštěstí sledovali dívčini kamarádi. „Na letiště přijeli jako parta. Všichni byli vycvičeni. Když na ně přišla řada, nastoupili do letadla a nahoře vyskočili, včetně jí. Byl to její první seskok,“ řekl včera Aha! zdrcený instruktor Lukáš Drašar.

Co se stovky metrů nad zemí doopravdy stalo, vyšetřuje policie i letecká inspekce. Instruktor má v příčině nehody jasno. „Vycvičil jsem ji stejně jako každého druhého. Způsobila si problém, který navíc nevyřešila tak, jak měla,“ tvrdí Drašar. Podle něj závada vznikla chybným výskokem, kvůli kterému se padák otevřel pouze částečně. „To nestačilo, aby ji v pořádku donesl na zem. Situaci mohla řešit jednoduše vytržením uvolňovače od záložního padáku. Bohužel to neudělala, a tak se ani ten neotevřel,“ míní Drašar.

Na takový manévr měla nezkušená dívka zhruba jen pět šest sekund. „Jakmile se ocitla bez padáku 200 metrů nad zemí, neměla šanci na přežití,“ řekl Aha! jeden z parašutistů.

O vině nezkušené parašutistky jiní instruktoři z Erpužic pochybují. „Začátečníci používají »blbuvzdorný« padák. Jakmile vyskočí, automaticky se otevře, pokud je ovšem dobře zabalený. Na 99 procent v tomto případě nebyl,“ řekl Aha! jiný instruktor. Podle něj v paraklubu nefungovalo všechno, jak mělo. „Přesně před rokem Drašarovi odebral hlavní inspektor Aeroklubu ČR všechna oprávnění, protože to tu provozoval proti předpisům. Za půl roku mu ho vrátili. Říkal jsem, že do roka a do dne někoho zabije,“ dodal. Pokud by vyšetřování prokázalo, že dívčinu smrt zavinil někdo jiný, hrozilo by pachateli za neúmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti až pětileté vězení.

Nehody parašutistů

  • Letos v červenci se na Liberecku srazily dva dvoumístné větroně – tři muži stihli s padáky vyskočit, chlapec (14) to zřejmě nedokázal a v troskách letadla zemřel.
  • V červenci zahynul v Chrudimi amatérský parašutista (64), kterému se neotevřel padák.
  • V září 2003 na letišti v Kolíně se parašutistce (52) neotevřel padák. Podařilo se jí ještě 50 metrů nad zemí otevřít padák záložní, ale to bylo už příliš pozdě.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.