Bojíte se o řidičák? Podívejte se, kolik máte trestných bodů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bojíte se o řidičák? Podívejte se, kolik máte trestných bodů!

karta Opencard
karta Opencard (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Pořiďte si pražskou čipovou kartu Opencard. Budete moci bezhotovostně platit parkovné, využívat služeb poboček knihoven a hlavně zjistit, jaké přestupky jste za volantem udělali a kolik máte trestných bodů. I když budete muset vyplnit několik formulářů, výsledek se určitě vyplatí.

Pořiďte si pražskou čipovou kartu Opencard. Budete moci bezhotovostně platit parkovné, využívat služeb poboček knihoven a hlavně zjistit, jaké přestupky jste za volantem udělali a kolik máte trestných bodů. I když budete muset vyplnit několik formulářů, výsledek se určitě vyplatí.

Karta Opencard má podle radních velkou budoucnost. Postupně by měla sloužit namísto klasických tramvajenek k používání městské hromadné dopravy, k bezhotovostní úhradě vstupu do kulturních a sportovních zařízení nebo k hrazení obecních poplatků.

Pokud se obrníte trpělivostí a vyplníte několik formulářů, můžete dokonce přes internet zjistit, kolik máte na svém kontě trestných bodů. „Jde o první aplikaci, která používá bezpečnou elektronickou komunikaci s využitím Opencard,“ říká náměstek pražského primátora Rudolf Blažek s tím, že nikdo jiný kromě řidiče nemůže získat přístup k údajům o přestupcích.

Nevýhodou projektu s názvem »Vím, jak řídím« však je, že zde zjistíte pouze přestupky spáchané na území hlavního města. „O karty je přesto vcelku velký zájem,“ řekla Aha! pracovnice magistrátu Marcela Stehlíková.

Karta Opencard je v rámci zkušebního programu vydávána zdarma. Doba platnosti karty je 2 roky. V případě, že držitel kartu ztratí nebo poškodí, musí uhradit manipulační poplatek ve výši 200 korun.

Jak získat kartu Opencard a zjistit přestupky?

1. Vyplňte žádost o vydání karty a s fotografií a dokladem totožnosti ji zaneste na přepážku do paláce Adria (Jungmannova 31). Sídlí zde také zákaznické centrum Pražské plynárenské.

2. Zhruba za 3 týdny si kartu vyzvedněte tamtéž.

3. Ve vedlejším Škodově paláci (Jungmannova 35), se u přepážky č. 58 zaregistrujete ke službě »Vím, jak řídím«. Potřebujete občanský průkaz a malý techničák od auta.

4. Po registraci obdržíte čtečku karet k počítači, pomocí které se přihlásíte na portál www.praha.eu. V sekci Doprava pak zjistíte požadované informace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.