Spor o »chobotnici« na Letné: Primátor Bém a architekt Kaplický v televizním speciálu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Spor o »chobotnici« na Letné: Primátor Bém a architekt Kaplický v televizním speciálu

Návrh nové Národní knihovny.
Návrh nové Národní knihovny.

PRAHA – Bude stát nová budova Národní knihovny z dílny architekta Jana Kaplického na Letné, kam byla autorem navržena, nebo na Pankráci, v Bubnech, na Proseku či Vypichu, kde by ji nejraději viděl primátor Pavel Bém?


Včera večer se v přímém televizním přenosu TV Nova na místě stavby ve tvaru chobotnice nedokázali shodnout. Ozvali se i zastupitelé Brna, knihovnu chtějí v moravské metropoli…

„Chceme Národní knihovnu v Praze a hledáme rozumné řešení současné situace i s ohledem na pražskou památkovou rezervaci,“ prohlásil primátor Bém. S možným přemístěním knihovny do Brna nesouhlasí ani vedení knihovny, přemístění novodobých knižních fondů do Brna považuje za vyloučené!

Proč jsou se stavbou, která se všem líbí, problémy? „Problém je v tom, že soutěž byla vyhlášena na jiné pozemky, než byla navržena. Dnes stojí jinde, než měla stát,“ uvedl důvod Bém, jemuž oponoval Kaplický, který ukazoval kopie dokumentů: „V územním plánu problém není.“ Kliknutím zvětšete„Pan architekt za to nemůže, dostal špatné zadání,“ přiznal Bém, jemuž se nelíbí ani výška budovy. „Výška i barva budovy se dá ještě upravovat, ale my jsme se ji snažili udělat co nejmenší,“ kontroval Kaplický.

Televizní speciál Novy, který neumně moderovala Pavla Charvátová, jež byla »odešlá« z Televizních novin, shodu nepřinesl. Zatímco někteří umělci a architekti začali ve středu podepisovat petici za to, aby nová budova Národní knihovny vznikla podle návrhu Kaplického na Letné, včera iniciovalo Divadlo Ta Fantastika, jehož vlastníky jsou zpěvačka Lucie Bílá a její bývalý partner Petr Kratochvíl, petici proti knihovně. „Chceme otevřít prostor pro všechny, kteří nesouhlasí s umístěním Národní knihovny na Letné,“ uvedl Kratochvíl.


Autor: (frr)
Foto ČTK/Nova

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.