Soud potvrdil tatínkovi: Nikolka není vaše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Soud potvrdil tatínkovi: Nikolka není vaše!

Libor Broža má definitivně jasno – soud potvrdil, že Nikolka není jeho.
Libor Broža má definitivně jasno – soud potvrdil, že Nikolka není jeho. (ČTK)

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Soud ve Žďáru nad Sázavou včera konečně potvrdil to, o čem mluví už několik dní celý národ. Libor Broža není otcem dítěte, které devět měsíců vychovával společně s partnerkou Jaroslavou Trojanovou.

Soud ve Žďáru nad Sázavou včera konečně potvrdil to, o čem mluví už několik dní celý národ. Libor Broža není otcem dítěte, které devět měsíců vychovával společně s partnerkou Jaroslavou Trojanovou. Je ale biologickým otcem dítěte, které stejně dlouho vychovávali manželé Čermákovi. Rozhodnutí soudu je prvním oficiálním rozhodnutím v tomto případu a usnadní výměnu dětí.

Přestože testy DNA už dříve ukázaly, že Libor Broža a Jaroslava Trojanová z Jabloňova na Pardubicku nejsou rodiči Nikolky, bylo podle právníků nutné právoplatné rozhodnutí soudu, od něhož se budou odvíjet další právní úkony, například změna jména dítěte.

„Další soudy nebudou třeba, bude stačit prohlášení všech zúčastněných před soudem, že jsou rodiči druhých dětí, a výměna by měla být právně v pořádku,“ míní jihlavský advokát Pavel Kasal.

Soud v případu uložil znalecký posudek, odebral vzorky DNA celkem šesti lidem, tedy i druhému manželskému páru Čermákových z Přibyslavic na Třebíčsku, kteří podle dosavadních zjištění policie vychovávají dítě Broži a Trojanové. Rodiče obou holčiček se již na společném pobytu domluvili na výměně dětí. „Přes den to bylo dobré, ale v noci Jarka zase brečela. Výměna pro ni nebude jednoduchá,“ řekl Aha! Broža. Podle něj by rodiče chtěli stihnout výměnu Nikolky a Verunky do Vánoc.

„Pokud by se rodiny přesto rozhodly ponechat si děti, které doposud vychovávaly, musely by si vzájemně dát souhlas k osvojení. Pak by musely požádat soud o svěření dítěte do náhradní rodinné péče,“ shodují se odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí.

Vedení třebíčské nemocnice hodlá zveřejnit závěry svého vyšetřování záměny novorozenců dnes na tiskové konferenci, mohlo by zde padnout i jméno případného viníka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.