Opravdu jsme si všichni před zákonem rovni? Podvody v parlamentu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Opravdu jsme si všichni před zákonem rovni? Podvody v parlamentu!

Švarc-systém získal název podle kdysi mocného podnikatele Miroslava Švarce.
Švarc-systém získal název podle kdysi mocného podnikatele Miroslava Švarce. (ČTK)

PRAHA – Kážou vodu, pijí víno! Poslanci už před více než dvěma roky zákonem zakázali tzv. Švarcsystém, sami ho ale využívají. Parlament totiž každý měsíc vyplácí pravidelnou částku stovkám asistentů, kteří nejsou jeho zaměstnanci, ale pracují na živnostenský list. A to se podle zákona nesmí!

Poslanci zakázali »Švarc-systém«, sami ho ale vesele využívají!

„Výkon práce na živnostenský list, která má jinak charakter závislé práce, je zakázán,“ potvrdil deníku Aha! advokát Jakub Drábek. Zaměstnavatel může být za takové porušování zákoníku práce potrestán pokutou až 2 miliony korun. Jen za letošek úřady práce rozdaly za Švarcsystém při svých kontrolách 260 firmám pokuty v celkové výši 6,36 milionu korun. Parlament se ale sankci vyhnul. Přitom loni tam pražský úřad práce kontrolu prováděl!

„Neshledali jsme nic, co by bylo v rozporu se zákonem o zaměstnanosti. Víc k tomu říct nemohu,“ suše odvětila na dotaz Aha! právnička úřadu Iveta Šašková. Situace je v pořádku samozřejmě i podle parlamentních úředníků. „Nechali jsme si udělat právní rozbor, který nám potvrdil, že je vše v pořádku,“ tvrdí Roman Žamboch z tiskového oddělení Poslanecké sněmovny. Podle názoru právníků je to ale přesně naopak…

Poslanec a senátor si může najmout jednoho či více asistentů. Na ně má k dispozici částku 35 000 Kč. Obvykle má jednoho hlavního asistenta s pravidelným příjmem, kterému nechá vyplácet většinu z této částky, zbytek pak dělí mezi příležitostné spolupracovníky. Hlavní asistent si pak z platu sám odvádí daně a pojištění. Ty jsou však mnohem nižší, než kdyby je za něj jako zaměstnavatel odváděl Parlament. „Každý zaměstnavatel by měl z vyplacené odměny zaplatit i příslušné odvody. To však zaměstnavatelé, kteří vyplácejí jednorázové částky na fakturu, nečiní. Tedy jedná se o daňové úniky,“ tvrdí advokát Jakub Drábek.

Co je Švarc-systém?

■ Osoby vykonávají pro zaměstnavatele běžnou pravidelnou práci, ale nejsou jeho zaměstnanci – formálně vystupují jako samostatní podnikatelé.
■ To je výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance – fi rma nemusí odvádět vysoké zdravotní a sociální pojištění, zaměstnanec zase dostává víc peněz než na smlouvu.
■ U nás je Švarcsystém zakázán zákonem o zaměstnanosti.
■ Systém se jmenuje podle kdysi mocného podnikatele Miroslava Švarce, který s tímto způsobem podnikání v roce 1990 začal. Ten byl proslulý kromě jiného jako majitel benešovského fotbalového klubu.

11.10.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.