Spadlo na něj 2,5 milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Spadlo na něj 2,5 milionu

Kmen stromu na Staroměstském náměstí spadl na záda Brita Malcolma Tuffi na a přimáčkl jej k zemi.
Kmen stromu na Staroměstském náměstí spadl na záda Brita Malcolma Tuffi na a přimáčkl jej k zemi.

PRAHA – Hotovo, vyřízeno! Město Praha i firma podnikatele Milana Šmerdy zaplatí odškodné za to, že na britského turistu Malcolma Tuffina spadl v roce 2003 vánoční strom. Podle zatím nepravomocného rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 činí výše odškodného 2,5 milionu korun.

Společnost Folk Art Production podnikatele Milana Šmerdy v roce 2003 vánoční trhy pořádala. Hlavní město pro trhy pronajalo pozemek. Magistrát i soukromá firma má kromě odškodného platit navíc úrok ve výši 8,75 procenta ze soudem stanoveného odškodného, a to zpětně od 6. prosince loňského roku.

Britskému turistovi kmen stromu spadl na záda a přimáčkl ho k zemi. Brit byl pak měsíc upoután na invalidní vozík a dodnes prý chodí jen s pomocí hole.

„V současnosti nemám, co bych k rozsudku dodal. Všechno bude řešit pojišťovna,“ uvedl podnikatel Milan Šmerda s tím, že by ho zajímalo, zda by se britská strana podobně starala o českého turistu. Magistrát se okamžitě odvolá. Již dříve poslal zraněnému Britovi 420 000 korun jako gesto dobré vůle.

Město Praha i Šmerdova firma odpovědnost za pád stromu od počátku odmítaly s poukazem na závěr vyšetřování, které bylo opakovaně odloženo. Podle policie za pád smrku mohlo jeho špatné dřevo a vichřice.

„Společnost Folk Art Production odpovídala jako provozovatel trhu i za spadlý strom. Druhý žalovaný, město Praha, zase odpovídal jako vlastník pozemku za provoz na něm, protože ho prvnímu žalovanému pronajal,“ zdůvodnila včerejší rozsudek soudkyně Lucie Wagnerová.

Podle ní se nelze vymlouvat na vichřici nebo na špatné dřevo. „Žalovaní museli počítat s horšími povětrnostními podmínkami,“ dodala soudkyně s tím, že bylo jejich povinností zjistit, zda je strom v pořádku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.