Vyměněné holčičky z třebíčské porodnice: Další miminko v ohrožení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vyměněné holčičky z třebíčské porodnice: Další miminko v ohrožení!

Nikolka (9 měsíců)
A »nepraví« rodiče
Jaroslava a Libor 
Nikolka zatím jen leze a je stále nevlastní maminkou kojená.
Nikolka (9 měsíců) A »nepraví« rodiče Jaroslava a Libor Nikolka zatím jen leze a je stále nevlastní maminkou kojená.

TŘEBÍČ – Kdo vyměnil maminkám Jaroslavě Čermákové (25) z Přibyslavic a Jaroslavě Trojanové (25) z Jabloňova v třebíčské nemocnici po porodu jejich holčičky Verunku a Nikolku?

Jedna z matek je těhotná, lékaři se bojí...

Kdo vyměnil maminkám Jaroslavě Čermákové (25) z Přibyslavic a Jaroslavě Trojanové (25) z Jabloňova v třebíčské nemocnici po porodu jejich holčičky Verunku a Nikolku? Vedení špitálu už zná jména tří zdravotníků, kteří měli osudného 9. prosince 2006 na oddělení službu a mají záměnu novorozenců zřejmě na svědomí. Jedna ze sester už dostala zákaz sloužit!

Atmosféra v porodnici je od minulého týdne, kdy se záměna dětí dostala na veřejnost, hodně napjatá. Sestry a doktoři mají strach z vyšetřování a rodičky zase o svá miminka, ani na okamžik je nechtějí pustit z očí. „Nic vám neřeknu, je to hrozně nepříjemné. Takhle se nedá pracovat,“ odmítla o případu mluvit sestra z oddělení.

Stejně zarytě mlčí i šéf špitálu Petr Mayer, který v pátek večer vydal jen tiskové prohlášení, v němž se píše: „Okamžitě jsme zahájili šetření a podali trestní oznámení.“ Omluvy se od nemocnice zatím nedočkal ani jeden z »nepravých« rodičů, kteří už deset měsíců vychovávají cizí dceru…

Po dohodě z minulého týdne by si rodiny měly devítiměsíční holčičky vyměnit do Vánoc. Předtím se musí na radu psychologů začít stýkat, aby si Verunka s Nikolkou zvykly, že mají jinou mámu a tátu. Kdy se ale setkání uskuteční, se zatím neví. Pravá maminka Verunky, Jaroslava Trojanová, se totiž psychicky zhroutila. „K Verunce nic necítím, moje srdíčko spinká nahoře,“ řekla plačící Jaroslava a psychologové potvrzují, že výměnu nejhůře ponesou právě maminky. V pohodě není ani Jaroslava Čermáková, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství a psychické vypětí může poškodit i její druhé miminko.

Právníci proto očekávají, že se rodinám může podařit vysoudit od nemocnice požadované odškodné 10 milionů korun. „Došlo k poškození zdraví po psychické stránce rodičů i dětí, narušení citlivé vazby dítě a rodič. Odškodnění v řádu milionů je reálné,“ říká advokát Jan Černý. „Nechtějí na žádnou dovolenou na Bahamy, cílem je mít dost peněz na výstavbu dvojdomku, kde by mohly obě rodiny bydlet. Celá věc by se tak zvládla daleko lépe,“ říká Milan Smejkal, bratr Jaroslavy Trojanové z Jabloňova, která vychovává Nikolku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.