Vyváželi lidskou kůži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyváželi lidskou kůži

Někdejší pracovníci tkáňové banky u brněnského soudu.
Někdejší pracovníci tkáňové banky u brněnského soudu. (ČTK)

BRNO – Někdejší šéf brněnské tkáňové banky Jiří Adler odmítá, že by se v minulosti zapojil do nelegálního mezinárodního obchodu s lidskou kůží. Řekl to včera u brněnského soudu při zahájení procesu v této kauze.

Někdejší šéf brněnské tkáňové banky Jiří Adler odmítá, že by se v minulosti zapojil do nelegálního mezinárodního obchodu s lidskou kůží. Řekl to včera u brněnského soudu při zahájení procesu v této kauze.

Biologický materiál odebraný z ostatků zesnulých lidí prodával Adler podle obžaloby se svými podřízenými firmě Euroskinbank z Nizozemska. Tkáňová banka je součástí Fakultní nemocnice Brno, která těmito obchody přišla asi o sedm milionů korun. Policie tvrdí, že vzorky kůže byly z republiky vyváženy nelegálně. S Adlerem čelí obžalobě pět lidí, tři laborantky a syn jedné ze zdravotnic, který údajně poskytl k převodům peněz z Nizozemska svůj účet. Proces bude pokračovat v pondělí. Lékařům hrozí až osm let vězení. Vzorky kůže jsou odebírány hlavně zesnulým a pomáhají například při léčbě pacientů s popáleninami.

6.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.