Rodiče obou děvčátek souhlasí s výměnou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rodiče obou děvčátek souhlasí s výměnou!

Tady žije rodina Libora Brože.
Tady žije rodina Libora Brože. (Aha! – Petr Novotný, archiv, ČTK)

PŘIBYSLAVICE – Nečekané setkání! Hrůzný případ záměny novorozeňat v porodnici v Třebíči má pokračování. Rodina Jaroslavy Trojanové (25) a Libora Brože (29), která přišla na to, že desetiměsíční Nikolka není podle testů DNA jejich, se včera setkala s rodiči své skutečné dcerky! A obě rodiny jsou ochotny provést výměnu dětí!

Nečekané setkání! Hrůzný případ záměny novorozeňat v porodnici v Třebíči má pokračování. Rodina Jaroslavy Trojanové (25) a Libora Brože (29), která přišla na to, že desetiměsíční Nikolka není podle testů DNA jejich, se včera setkala s rodiči své skutečné dcerky! A obě rodiny jsou ochotny provést výměnu dětí!

V Přibyslavicích, malé vesnici na Třebíčsku, žijí mladí manželé – světlovlasá Jaroslava a Jan Čermákovi. Jim také v třebíčské porodnici zaměnili loni 9. prosince čerstvě narozenou dcerku za jiné novorozeně. Nikolka, jak jejich holčičku pojmenovali nechtěně adoptivní rodiče, vyrůstala v Jabloňově na Žďársku u Jaroslavy Trojanové a Libora Brože. Včera se obě rodiny za účasti sociálních pracovnic, policistů a ředitele nemocnice společně sešly…

„Malá už běhá a rodičům opravdu není vůbec podobná. Starají se o ni moc dobře. Dva dny jsme je už ale neviděli, možná odjeli vedle do vesnice, do Okříšku, kde mají babičku,“ řekla Aha! jedna ze sousedek mladých manželů v Přibyslavicích. Zároveň potvrdila, že maminka má světlé vlasy jako holčička, kterou dosud vychovávají tmavovlasí rodiče v Jabloňově...

Podle vyšetřovatelů je na stopu druhé rodiny přivedly záznamy z porodnice. „Prověřili jsme časy, kdy se děti narodily, protože k výměně došlo hned po porodu,“ uvedla včera policejní mluvčí Marcela Lavická s tím, že za chybou stojí zřejmě i shodné jméno maminek, obě jsou totiž Jaroslavy.

„Zatím jsme odebrali vzorky DNA jen rodině z Jabloňova na Žďársku a odeslali je na rozbor do ústavu kriminalistickotechnických expertiz v Brně. Na jejich základě bude stanoven další postup,“ dodala Lavická.

Prověřování rodičovství u dalších dětí, kterých se v ten den narodilo v třebíčské porodnici pět, prý již nebude nutné.

Jak se na záměnu holčiček přišlo?

  • První pochybnosti měl tatínek Libor (29) s manželkou Jaroslavou (25) už v porodnici. Když se jejich dcerka narodila, vážila 3,30 kilogramu, druhý den už měla jen 2,65 kg. „Říkali jsme si, jestli nám ji nevyměnili, ale miminka po porodu trošku zhubnou a my jsme byli hrozně šťastní, že máme holčičku, tak jsem se o to nestarali,“ řekl Libor.
  • Další nejistoty přibývaly časem, Libor i Jaroslava jsou tmavovlasí, »jejich« dcerka byla blonďatá…
  • Trpělivost Liborovi došla ve chvíli, kdy si ho začali dobírat chlapi v hospodě. Jaroslava si byla jistá, že neotěhotněla s jiným mužem, přesto se rozhodl podstoupit test DNA na stanovení otcovství, který si objednal přes internet.
  • Test potvrdil, že otcem není. Vzhledem k nemožnosti »mít« Nikolku s někým jiným podstoupila test i Jaroslava. Výsledek potvrdil, že ani ona není matkou, a proto se obrátili na policii.

Libor Brož: Chceme svoji holčičku! A 10 milionů k tomu!

„Nic pořádného nevíme, jsme z toho hrozně rozladění, nikdo nám pořádně nic neřekl. Každopádně chceme svoji holčičku,“ řekl včera Aha! »adoptivní« dědeček blonďaté holčičky Nikolky.

Libor Brož, jehož k absolvování testů otcovství vyprovokovali chlapi v hospodě, se po zjištění jejich výsledků zhroutil. „Test jsem si objednal přes internet, přišel mi odběrový set. Štětečkem jsem podle návodu otřel o tvář v puse a odeslal. Když jsem se dozvěděl výsledek, musel jsem nechat práce, nezvládal jsem to,“ popisuje chvíle hrůzy šofér kamionu Libor, který si myslí, že z výměny holčiček v porodnici se vzpamatovat nelze. „Půjde to s námi celý život, na tohle se přeci nedá zapomenout. Až dojde k výměně dětí, chceme být s Nikolkou v kontaktu,“ dodává Libor, který bude po nemocnici v Třebíči požadovat náhradu škody ve výši deset milionů korun.

Chcete mít test DNA? Stačí vám jediný vlas!

Jestli si nejste jisti, zda jste otcem a v nejhorším případě i matkou dítěte, které vychováváte, stačí si nechat udělat ve specializované laboratoři test DNA.

Analýza DNA je standardní metodou určování nejen otcovství, ale i jiných příbuzenských vztahů, např. pokrevnosti sourozenců. Vzorek DNA lze pro vyšetření získat snadno a bezbolestně. „Většinou bez nutnosti odběru krve, nejčastěji ze stěru ústní dutiny,“ říká soudní znalkyně v oboru genetiky Hana Kolaříková a dodává: „Potřebujeme jakýkoliv biologický materiál, který obsahuje buňky s buněčným jádrem. Lze tedy použít i např. krev, částečku tkáně nebo i vlasy, pokud obsahují vlasové cibulky, v nichž jsou buňky.“ Celková cena za provedení testu, při němž se odebírají vzorky od matky, otce a dítěte, se pohybuje mezi 6999 korunami a 15 tisíci, podle zvolené laboratoře.

Jak se to provádí?
  • Každý z nás má dvě kopie každého genu, jedna pochází od matky a druhá od otce. Veškerý genetický materiál v těle tak má přímý základ v DNA našich rodičů.
  • Pokud se zjišťuje otcovství dítěte, laboratoř porovnává otcovskou část DNA dítěte s DNA předpokládaného otce. Druhá polovina DNA dítěte má naopak společné znaky s DNA matky.
  • Pokud laboratoř nenalezne společné znaky DNA, jsou takovýto muži či matka zcela vyloučeni jako biologičtí rodiče dítěte. Při testu probíhá srovnávání mnoha různých oblastí genetického kódu.

5.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.