Skandál, a může se stát i vám! V porodnici vyměnili děti! A zjistili to až po roce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Skandál, a může se stát i vám! V porodnici vyměnili děti! A zjistili to až po roce!

Otec Nikolky je v šoku, 10 měsíců vychovával cizí dítě.
Otec Nikolky je v šoku, 10 měsíců vychovával cizí dítě. (TV Nova)

TŘEBÍČ – Policisté vyšetřují záměnu novorozenců v nemocnici v Třebíči. Na případ, který se údajně stal koncem minulého roku, upozornila televize Prima. Policie odebrala vzorky DNA, u rodičů i dítěte a poslala je na expertízu.

Policisté vyšetřují záměnu novorozenců v nemocnici v Třebíči. Na případ, který se údajně stal koncem minulého roku, upozornila televize Prima. Policie odebrala vzorky DNA, u rodičů i dítěte a poslala je na expertízu. Manželé Trojanovi z Třebíče tak téměř po roce zjistili, že Nikolka není jejich.

Vše začalo v hospodě, kde chlapi vyhecovali otce desetiměsíční Nikolky, že není jeho. Ten si proto nechal udělat testy DNA. Výsledek byl neúprosný – dítě skutečně není jeho. Matka ale přísahala, že její manžel otcem dítěte je. Soud proto nechal prověřit její DNA, a vyšlo tak najevo, že ani ona není matkou dítěte, které si přivezla z třebíčské porodnice. „Jsme na počátku prověřování, zjišťujeme všechny rodičky, které rodily v inkriminovaný den,“ říká policejní mluvčí Marcela Lavická. V osudný prosincový den se v porodnici narodilo pět dětí. Jeden chlapec a čtyři holčičky. Jedna z nich byla romské národnosti a pravděpodobně tedy v záměně nepřipadá v úvahu. Ve hře jsou tedy snad tři rodiny, které by mohly vychovávat od minulého roku také cizí dítě.

„Nemocnice nastavila kontrolní mechanismy, aby zjistila, zda k takové události došlo a současně předala případ orgánům činným v trestním řízením,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Mayer. Pokud záměna dětí nebyla úmyslným činem, tedy obchodování s dětmi, potom trestná nebude. Podle serveru iDnes.cz ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová soudí, že případ by se měl řešit na základě Úmluvy o právech dítěte. „V prvé řadě se musejí najít biologičtí rodiče se svými dětmi. Zadruhé se musejí najít viníci záměny a vyvodit důsledky. Rodiče by se měli domluvit na výměně dětí.“ V případě, že by jeden z rodičů s výměnou nesouhlasil, musí se případu ujmout soud. Manželé Trojanovi prý budou po viníkovi žádat odškodné ve výši 10 milionů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.