Přepadli poštovní vůz! Uloupili 1,5 milionu Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přepadli poštovní vůz! Uloupili 1,5 milionu Kč!

Při rychlé rekonstrukci na místě činu policisté použili modrou policejní fabii.
Při rychlé rekonstrukci na místě činu policisté použili modrou policejní fabii. (pro Aha! – Igor Zehl)

BRNO – Pro řidiče poštovní dodávky s penězi se včerejší ráno změnilo v drama jako z akčního filmu. Maskovaní muži ho poblíž Brna zběsilou jízdou nejdříve donutili zastavit a pak ukradli trezory s 1,5 milionem korun!

Pro řidiče poštovní dodávky s penězi se včerejší ráno změnilo v drama jako z akčního filmu. Maskovaní muži ho poblíž Brna zběsilou jízdou nejdříve donutili zastavit a pak ukradli trezory s 1,5 milionem korun!

Loupež se stala v půl šesté ráno na rychlostní komunikaci Brno-Pohořelice, těsně za odbočkou na Popovice. Modrý dodávkový poštovní vůz náhle předjela modrá fabia, jehož řidič svojí jízdou přinutil zaměstnance pošty zastavit.

„Lupiči byli dva nebo tři. Byla tma. Do jejich vozu nebylo dobře vidět. Pachatelé byli maskováni,“ řekl mluvčí jihomoravské policejní správy Pavel Šváb. Přepadený, který jel v autě sám, vydal peníze poté, co na něj lupiči mířili zbraně. A jen to mu zřejmě zachránilo život!

Z peněz se však muži podle mluvčího pošty Iva Mravinace ale radovat nebudou. „Byly v časových trezorcích. Pokud se je někdo pokusí neodborně otevřít, peníze tím znehodnotí. Mnozí lapkové to vědí, proto se poštovním vozům vyhýbají,“ uvedl s tím, že v Česku není znám případ, kdy by pachatelé překonali mechanismus časových trezorků pošty tak, aby se bez úhony zmocnili peněz. Ty jsou totiž při neodborné manipulaci znehodnoceny barvou.

Po pachatelích nyní usilovně pátrají kriminalisté, ti byli včera na místě činu téměř celý den. Mužům hrozí až deset let vězení.

Včerejší případ je první loupeží v letošním roce, kdy si pachatelé vzali na mušku vůz České pošty. Loni vyloupili dva a od roku 2000 přepadli celkem 17 poštovních automobilů. K poslednímu přepadení došlo poštovního vozu se stalo loni v Jihlavě. Ve vozidle byly převáženy asi čtyři miliony korun. Lupiči ale nebyli schopni trezorky s hotovostí z automobilu vytáhnout. Ukradli proto známky a kolky za asi 150 tisíc korun.

Největší přepadení aut pošťáků

3. března 2000 – V centru Olomouce se ozbrojení lupiči zmocnili dvou milionů korun. Řidič poštovního vozu byl těžce postřelen.

6. dubna 2000 – Dva maskovaní ozbrojení lupiči u obce Jemníky na Kladensku odcizili převážené peníze, zhruba milion korun.

13. září 2002 – Tři maskovaní pachatelé přepadli opět u Jemníků vůz převážející tři miliony korun. Řidič musel být ošetřen.

11. dubna 2003 – Ozbrojení lupiči převlečení za policisty přepadli u Šternberka na Olomoucku poštovní náklaďák. Odnesli si přibližně čtyři miliony korun.

15. dubna 2003 – Dvojice lupičů přepadla na Tachovsku poštovní avii. Pachatelé z vozidla odcizili celkem tři miliony korun.

13. prosince 2006 – Pachatelé napadli v Třebíči řidiče dodávky, poté i s penězi ujeli. Podle policie ukradli zhruba milion korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.