Města dusí tuny prachu. A v Praze je to nejhorší! - Tuhle špínu dýcháte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Města dusí tuny prachu. A v Praze je to nejhorší! - Tuhle špínu dýcháte!

Test Aha!K zábradlí na rohu pražské Legerovy a Rumunské ulice jsme přivázali bělostný šátek...
Test Aha!K zábradlí na rohu pražské Legerovy a Rumunské ulice jsme přivázali bělostný šátek... (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Ze všech měst v Česku vůbec nejšpinavější – taková je podle nedávných měření expertů Praha. Rok od roku ji totiž zasypává víc a víc prachu. Z metropole se tak pomalu, ale jistě stává místo k nežití. Podstatně lépe jsou na tom například Brno nebo Hradec Králové.

Legerovou ulicí těsně pod pražským náměstím I. P. Pavlova se auta, autobusy i náklaďáky sunou v nekonečné koloně metr po metru. Řidiči nadávají, troubí, zuřivě gestikulují, chodci tudy spíše probíhají. Vzduch opravdu není k dýchání. „Okna skoro neotvíráme, koupili jsme čističku vzduchu, ale moc nepomáhá, prach se dovnitř stejně dostane. Obě děti mají astma a celou zimu vždycky promarodí,“ postěžovala si Jana Sýkorová, která bydlí v jednom ze zdejších činžáků. Právě Legerova ulice je podle expertů vůbec nejprašnější pražskou ulicí, která několikanásobně překonává i tu nejfrekventovanější tepnu v Brně či Plzni.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl loni vzduch v hlavním městě stejně zamořený prachem jako v Ostravě, povolené limity jsou překračovány na čtyřech pětinách území. A to ještě nejsou stanoveny limity pro nejmenší a nejnebezpečnější prachové částečky o velikosti do 2,5 mikrometru. „Čím je prachová částice větší, tím snáze ji zachytíme v nose. Ty nejmenší kolem jednoho až 2,5 mikrometru pronikají až do plicních sklípků,“ řekl konzultant pro ekologická a zdravotní rizika Miroslav Šuta.)

Nemocných přitom neustále přibývá, kvůli vdechování špinavého vzduchu předčasně umírá v Evropské unii asi 370 tisíc lidí ročně. A zřejmě bude ještě hůř. Aut totiž stále přibývá, stejně jako dalšího zdroje prachu stavenišť.

Čím nám prach škodí

● Narušuje dýchání, zvyšuje riziko srdečních a cévních nemocí i nemocí plic včetně rakoviny.
● Částice prachu často obsahují aromatické uhlovodíky, které poškozují DNA. To může vyvolat řadu nemocí a také způsobit postižení potomků.
● Nedávná studie zjistila, že prach poškozuje zdraví dítěte už v těle matky. Nejhorší účinek má v prvním měsíci po početí zpomaluje se růst dítěte v děloze a zvyšuje se riziko předčasného porodu.
● Nejnebezpečnější je prach v zimě, kdy se na něj nabalují i různé chemikálie. Je prokázáno, že kvalita spermií je v zimě horší než v létě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.